8 septembrie, 2024

Dacia începe luni un program de plecări voluntare, compania recomandând înscrierea în programul de său pentru cei din secțiile în care se pregătesc automatizări, robotizări, digitalizări sau reduceri de producție.

Potrivit TVR, compensațiile acordate celor care pleacă voluntar sunt cuprinse între 22.000 lei și 210.000 lei, în funcție de vechime.

Ultimul program de concediere voluntară la Dacia a fost derulat în 2022, când au plecat din companie în jur de 600 de angajați.


Compania nu a anunțat un număr al angajaților la care este dispusă să renunțe în 2024.

Valoarea plăților compensatorii

Plățile compensatorii se acordă angajaților care depun în perioada 9-20 septembrie cereri de plecare voluntară. Compania anunță că va decide ce cereri acceptă, iar cei care sunt acceptați în program vor primii primele de concediere în octombrie, împreună cu lichidarea pentru luna septembrie.

Potrivit Observatorului Prahovean, pentru cei care au între 2 și 4 ani vechime, suma compensatorie va fi de 55.000 lei, între 4 și 8 ani – 98.000 de lei, iar între 8 și 12 ani, 120.000 de lei.

Angajații care vor primi cea mai mare sumă sunt cei care au între 12 și 16 ani vechime, și vor primi 150.000 de lei, iar salariații cu peste 16 ani vechime, vor primi 185.000 de lei.


În cazul angajaților care sunt înregistrați cu boli profesionale sau accidente de muncă suma ajunge la 210.000 de lei, indiferent de vechime.

Un avantaj în plus oferit celor care părăsesc compania este posibilitatea de achiziție a unei mașini Dacia, Renault sau Nissan, cu preț redus.

Contextul programului de plecări voluntare

Uzina Dacia încetează în acest an producția modelului Jogger, care a intrat deja pe liniile de fabricație ale uzinei din Tanger, Maroc. În locul acestui model urmează să intre în producție Bigster, însă volumele acestuia vor fi mai reduse în primul an de la debutul pe piață.

Fabrica din România va mai produce alte două modele, dar acestea vor intra în fabricație abia în 2026.

De asemenea, fabrica Dacia a continuat să-și modernizeze o bună parte din activitățile de producție cu ajutorul roboților industriali, ceea ce conduce la necesitatea concedierii de angajați.

Automobile Dacia SA a fost, în 2023, pe locul 3 în Top 50 cei mai mari angajatori din România, cu 11.457 salariați, cu puțin peste 700 mai puțini decât în anul precedent.

După ce Sindicatul Automobile Dacia a stabilit în 2023 cu șefii Renault valoarea contractului colectiv de muncă, salariul minim pe care îl primește un angajat din uzina Dacia este de cel puțin 3.050 lei. Media salariilor lunare ale angajaților Dacia este de aproximativ 5.500 de lei

Pe de altă parte, în prima jumătate a anului 2024, conform rezultatelor comerciale anunțate în iulie de Grupul Renault, Dacia a înmatriculat pe piața din România 26.457 autovehicule, corespunzător unei cote de piață de 27,91%. Vânzările au fost bune, în creștere, și în principalele piețe europene- Franța, Germania, Italia și Spania.

Context european

În premieră în cei 87 de ani de la înființare, gigantul auto Volkswagen ia în calcul închiderea de fabrici pe teritoriu german. Analiştii economici au identificat unitățile din Osnabrueck, în Saxonia Inferioară, şi Dresda, în Saxonia, drept principalele candidate la oprirea definitivă a activității.
În plus, reprezentanții companiei susțin că sunt forțați să pună capăt programului intern de securitate a locurilor de muncă, program ce interzice concedierile până în 2029.

„Mediul economic a devenit și mai dificil. Noi concurenți intră pe piața europeană. Iar Germania, ca locație de producție, rămâne din ce în ce mai mult în urmă în ceea ce privește competitivitatea”, a declarat Oliver Blume, directorul executiv al Volkswagen, potrivit Reuters.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Pe modelul Dacia de ce nu se fac concedieri la cele 3800 de Primării?
    Sau de ce nu incepe Mibisterul Finantelor un program pilot de concedieri colective?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Pe modelul Dacia de ce nu se fac concedieri la cele 3800 de Primării?
    Sau de ce nu incepe Mibisterul Finantelor un program pilot de concedieri colective?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: