8 octombrie, 2013

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marţi, că reputaţia profesională a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectată de afirmaţiile premierului Victor Ponta, și și-a însușit Raportul Inspecției Judiciare a CSM.

Potrivit raportului, declarațiile premierului Victor Ponta, care a spus că Lucian Papici e ”procuror băsist” și că face ”dosare politice”, au afectat prestigiul și reputația profesională a procurorului DNA.

”Într-un stat de drept, nimeni, și cu atât mai puţin un reprezentant al uneia dintre celelalte două puteri, nu are dreptul să extrapoleze nemulţumirile referitoare la instrumentarea unor anumite cauze, iar în măsura în care procedează astfel, se aduce atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, cu consecinţa afectării prestigiului justiţiei şi, implicit, a independenţei şi reputaţiei magistraţilor” – spune Consiliul Superior al Magistraturii.

Ce spune Raportul însușit de CSM

  • Dreptul la liberă exprimare nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrângeri, în ideea în care în care folosirea libertăţii de exprimare este îndreptată împotriva unor valori pe care statul le poate în mod legitim apăra, cum ar fi autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.
  • Pornind de la ideea că, pentru a-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile, magistraţii au nevoie de încrederea opiniei publice, iar această încredere ar putea fi afectată de afirmaţiile ce pun la îndoială capacitatea profesională, integritatea şi imparţialitatea unor procurori, apreciem că declaraţiile domnului Victor Viorel Ponta, primul ministru al României, prin care îl consideră pe procurorul Papici Lucian Gheorghe «băsist, morarist şi macovist», respectiv că nu se impune menţinerea acestuia în funcţia de procuror şef întrucât a instrumentat «dosare politice» nu respectă exigenţele legale şi jurisprudenţiale enunţate, fiind de natură a afecta prestigiul procurorului Papici Lucian Gheorghe.
  • Afirmaţiile premierului la adresa procurorului Papici nu au fost argumentatedecât prin menţionarea unor împrejurări în care s-a derulat referendumul organizat în cursul anului 2012, eveniment care a dus şi la instrumentarea unor dosare penale de către DNA, parchet din care făcea parte procurorul Lucian Papici.
  • În legătură cu unele acuze potrivit cărora dosarele având ca obiect fapte penale comise în cursul derulării referendumului organizat în anul 2012 ar fi fost instrumentate ca urmare a unor intervenţii de natură politică, Inspecţia Judiciară a mai efectuat verificări, iar prin Hotărârea nr. 816 din 18 septembrie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, s-a stabilit că afirmaţiile unor oameni politici făcute în acest sens au încălcat independenţa sistemului judiciar”, se menţionează în raportul Inspecţiei Judiciare.

Cazul revocării procurorului Papici


Lucian Papici este procurorul DNA care a finalizat Dosarul fraudelor de la referendumul din 2012 pentru demiterea președintelui, dosar trimis luni în instanță și în care este inculpat și vicepremierul Liviu Dragnea.

Lucian Papici era pe 1 octombrie, data la care a finalizat dosarul şef al Secţiei I din Direcția Națională Anticorupție (DNA).

El a fost înlocuit miercuri, 2 octombrie, de la conducerea Secţiei I, la numai o săptămână după ce i se reînnoise delegarea pe funcţie.

Încetarea delegării a fost decisă de către procurorul general al României, Tiberiu Niţu, la propunerea ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, fără a se cere și propuneri de la DNA, așa cum prevăd procedurile.


Premierul Victor Ponta declara în aceeași seara, pe 2 octombrie, la RTV, că Lucian Papici este ”un procuror băsist”, iar dosarul referendumului este ”un dosar politic”: “Nu ştiu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morărist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul…Eu susţin că Daniel Moraru, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anul trecut, când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum. Sunt dosare de poliţie politică. Am spus-o şi o spun mereu. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei”, a spus premierul Victor Ponta.

A doua zi, pe 3 octombrie, președintele Traian Băsescu declara că analizează denunțarea pactului de coabitare, semnat în decembrie 2012 cu Victor Ponta, deoarece premierul ”a intrat cu bocancii în justiție, de dragul lui Dragnea”.

De asemenea, Lucian Papici solicita CSM apărarea reputației profesionale, ca urmare a declarațiilor premierului. Victor Ponta avea să spună câteva zile mai târziu că regretă comentariile, dar luni, în momentul trimiterii în instanță a Dosarului fraudelor de la referndum, el repeta că ”dosarul este unul politic”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: