13 aprilie, 2018

Douma, locul unde s-a folosit armamentul chimc

Nicio decizie finală nu a fost luată în privința răspunsului SUA referitor la atacul chimic produs în Siria, a anunțat joi Casa Albă după ce președintele Donald Trump s-a întâlnit cu membrii Consiliului de Securitate Națională, anunță DPA.

Secretarul american al Apărării, James Mattis, pare să fie principalul avocat al temporizării, el afirmând că Washington încă este în căutarea dovezilor legate de cine a fost autorul atacului din apropierea Damascului și că principala sa preocupare este aceea de a găsi o modalitate ca un eventual răspuns militar american ”să nu escaladeze fără control”.

Potrivit New York Times, James Mattis a solicitat în cadrul reuniunii mai mult timp pentru ca dovezile împotriva regimului Assad să nu poată fi contestate, însă administrația pare să fie gata să se alinieze în spatele președintelui Trump care a amenințat cu represalii la utilizarea armamentului chimic în Siria.


Dovezile despre care vorbește James Mattis par să fie deja în posesia Franței – președintele Emmanuel Marcon anunțând deja că guvernul său este în posesia probelor carre arată că guvernul lui Bashar al-Assad poartă responsabilitatea atacului, despre care s-a spus că a ucis aproape 50 de oameni și a afectat alte câteva sute.

CNN a citat chiar și oficiali americani care spun că probe de sânge și de urină prelevate de la persoane ucise în atacul purtat sâmbăta trecută conțin urme de clorină și ale unui agent neurotoxic. Sursele CNN mai afirmă că serviciile secrete americane dețin și alte probe care demonstrează vina regimului de la Damasc, probe ce vor fi prezentate președintelui Donald Trump.

Pe lângă Franța, și Marea Britanie este gata să participe la acțiuni militare în Siria. ”Guvernul a căzut de acord asupra nevoii de a interveni pentru a opri suferințele provocate oamenilor și pentru a descuraja utilizarea în continuare a armamentului chimic de către regimul Assad și pentru ca prim-ministrul să colaboreze în continuare cu aliații din SUA și Franța pentru a-și coordona răspunsul internațional”, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al guvernului britanic.

Și Cancelarul Angela Merkel a anunțat, joi, că sprijină ”tot ceea ce se face pentru a transmite semnalul că folosirea armamentului chimic este inacceptabilă”. Diferența majoră- Germania nu va lua parte la nicio operațiune militară în Siria.


Angela Merkel a mai precizat că un întreg spectru de măsuri trebuie luat în considerare, Germania sprijinind, de exemplu activitățile Consiliului de Securitate al ONU și a instituției care supraveghează și controlează armamente chimice, OPCW.

Poziționarea forțelor navale în Marea Mediterană

De cealaltă parte a baricadei, președintele Siriei a avertizat că o eventuală acțiune militară în Siria condusă de Statele Unite amenință pacea internațională.

Principalul aliat al regimului de la Damasc, Rusia, afirmă că menține o linie directă de comunicații cu Washington, cu scopul de a evita o confruntare în Siria.

Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, spune că principala prioritate este aceea de a găsi căi de evitare a unui conflict direct SUA-Rusia.

Membru al NATO, dar cu interese proprii în Siria, Turcia dorește evitarea unei intervenții militare. Președintele Recep Tayyip Erdogan, care a discutat joi seară la telefon cu președintele Trump, avertizează marile puteri militare că nu trebuie să transforme Siria în scena unei confruntări armate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: