În vreme ce cancelarul Germaniei, Angela Merkel, transmite disponibilitatea de a facilita un acord cu Grecia dacă Guvernul de la Atena acceptă măcar una dintre reformele solicitate de creditorii internaţionali, premierul grec Alexis Tsipras efectuează, joi şi vineri, o vizită în Rusia.
Negocierile dintre Grecia şi creditorii internaţionali sunt în acest moment blocate, iar miniştrii de Finanţe din zona euro se întâlnesc joi, la Luxembourg, într-o ultimă tentativă de a încheia un acord pentru deblocarea unor fonduri de 7,2 miliarde de euro, astfel încât Grecia să evite în ultimul moment intrarea în default, cu perspectiva ieșirii din Zona Euro și, teorie vehiculată mai nou, chiar din Uniunea Europeană.
Grecia cere Rusiei o bucățică din South Stream
Însoţit de mai mulţi miniştri, premierul Tsipras se află la Moscova unde se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Le Figaro.
Este a doua vizită pe care Alexis Tsipras o efectuează în Rusia în mai puţin de două luni. Acum, premierul elen are ca scop declarat susţinerea candidaturii unor companii greceşti la construirea gazoductului South Stream, care va fi exploatat de către gigantul rus Gazprom, un proiect care irită atât UE, cât şi Statele Unite.
Suport popular pentru guvern
Pe de altă parte, mii de greci s-au adunat miercuri seara în faţa Parlamentului, pentru o demonstraţie împotriva austerităţii, relatează Euronews.
În urma unei mobilizări pe Facebook, mii de persoane s-au adunat în Piaţa Syntagma pentru a susţine Guvernul în negocierile cu liderii străini.
Mitingul a fost convocat înaintea unei reuniuni potenţial decisive, joi, a miniştrilor europeni de Finanţe, care este considerată ultimul efort de a opri un default al Greciei care o va împinge către o ieşire din zona euro.
Războiul declarațiilor adâncește incertitudinea
Într-un schimb de replici dure, premierul grec a trasat, la începutul săptămânii, ”o linie roşie” în privinţa tăierii pensiilor, însă unul dintre negociatorii săi a declarat că Atena este pregătită să facă ”alte concesii” în vederea ieşirii din actualul impas.
Un membru al coaliţiei de guvernare din Germania i-a catalogat, marți, pe membrii Guvernului elen drept „clovni” şi a avertizat Atena că nu vor exista „compromisuri” pentru păstrarea ţării în spaţiul de circulaţie al monedei unice.
De cealaltă parte, premierul elen și-a trimis la ultimele runde de negocieri ministrul de Finanțe să negocieze, Alexis Tsipras limitându-se la a trimite mesaje publice în care afirmă că Grecia nu va ceda ”pretențiilor absurde” formulate de creditori.
Un război al declarațiilor care ascunde, de fapt, speranța ambelor părţi că cealaltă va ceda prima.
În cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere cu creditorii, Grecia va rămâne fără bani în următoarele 13 zile, ceea ce-i face pe investitori să dea semne din ce în ce mai accentuate de iritare. Presa internațională a speculat totuși că există în buget diverse ”buffere” care să permită Atenei să onoreze obligațiile financiare interne și pentru luna iulie.
Pe fondul incertitudinii, băncile grecești sunt supuse unei presiuni incredibile din partea deponenților, populația lichidând de la începutul anului, potrivit Bloomberg, conturi în valoare totală de peste 26 miliarde de euro.
În acest punct, Europa ia în considerare toate scenariile posibile şi elaborează planuri de urgenţă în cazul unui Grexit.
Grecii însă au anunțat la Atena un nou miting, joi, prin care să susţină locul Greciei în rândul celor 28 de state membre UE, sub sloganul „Rămânem în Europa”.