9 iunie, 2021

Economia zonei euro este mai bine poziționată pentru o revenire puternică, datele indicând o scădere mai puțin pronunțată în primul trimestru din acest an față de cifrele anunțate anterior, transmite Bloomberg care notează că încrederea populației și a investitorilor este la cote mari pe fondul ridicării parțiale a restricțiilor.

Creșterea economică neașteptată din Italia, în T1, au făcut ca PIB-ul zonei euro să înregistreze o contracție de doar 0,3%, față de 0,6% proiecția anterioară.

De atunci, Europa și marile sale economii au făcut progrese mari în privința campaniilor de vaccinare. Spre exemplu, peste 45% dintre cetățenii Germaniei, cea mai mare economie a zonei euro, sunt imunizați la ora actuală cu cel puțin o doză de vaccin. De altfel, institutul ZEW estimează că în iunie condițiile de afaceri din Germania au fost la cel mai înalt nivel al ultimilor doi ani, un semn bun pentru revenirea economică.


Economiștii au mari așteptări în ceea ce privește revenirea din a doua parte a anului. Aceasta se anunță una puternică, alimentată de creșterea cererii de bunuri și servicii, susținută de economisirea amplă din ultimul an.

Producția industrială, cea care a ținut economia în frâu în perioadele cu restricții, suferă totuși în continuare din cauza problemelor de pe lanțurile de aprovizionare, iar acestea ar putea afecta revenirea.

Indicatoarele ZEW care măsoară așteptările din Germania și din zona euro au scăzut marginal în iunie, însă președintele institutului, Achim Wambach, a avertizat analiștii să nu ia aceste rezultate drept un indiciu că recuperarea se estompează înainte să fi decolat efectiv.

„Redresarea economică progresează”, a spus Achim Wambach, adăugând că evoluția este generată ”în mare măsură de evaluări considerabil mai bune a situației economice, care se află acum la nivelurile dinaintea crizei. Prin urmare, experții pieței financiare continuă să se aștepte la o redresare economică puternică pentru următoarele șase luni”.


Consiliul de administrație al Băncii Centrale Europene (BCE) se întrunește săptămâna aceasta pentru a decide cu privire la pachetul de stimuli monetari, iar economiștii se așteaptă ca instituția să continue să achiziționeze un nivel ridicat de obligațiuni suverane.

Bundesbank estimează că inflația din Germania ar putea ajunge la 4%, însă factorii de decizie și analiștii sunt optimiști că evoluția este una conjuncturală și nu de durată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: