Corpul de control al prim-ministrului a declanșat marți o verificare privind modul în care sunt investigate cauzele îmbolnăvirilor bebelușilor din județul Argeș. Deciza vine după ce în spațiul public au apărut mai multe acuzații potrivit cărora autoritățile au acționat haotic pentru identificare sursei bacteriei E.coli și a virușilor care au provocat apariția sindromului hemolitic – uremic.
„Acțiunea vizează respectarea procedurilor în unitățile medicale din Argeș şi din București, promptitudinea asistenței acordate şi modalitatea în care este realizată investigația epidemiologică.
În subsidiar, vor fi avute în vedere şi posibilele infecții nosocomiale în cadrul unităților medicale din județul Argeș în care au fost internați inițial bebelușii”, se spune într-un comunicat al Guvernului.
Așadar, cazul este analizat, în momentul de față, de către autoritățile de sănătate publică, de o echipă special constituită la ordinul Ministerului Sănătății și formată din epidemiologi și infecționiști, de procurorii care au deschis dosar de ucidere din culpă în cazul celor două fetițe care au murit, și acum, de Corpul de control al premierului care verifică reacția celor cu responsabilități în domeniu.
Investigația epidemiologică
Peste 20 de copii din Argeș, cu vârste între 5 luni și 1 an, au fost internați în ultimele două săptămâni în spitale din București și Pitești fiindcă prezentau sindrom hemolitic – uremic. Dintre ei, doi au murit, la interval de o săptămână.
Acum, la Marie Curie mai sunt spitalizați 10 copii, iar dintre ei doi vor fi externați. Patru copii se află încă în Secția de nefrologie, iar doi sunt ventilați mecanic.
Sindromul poate avea mai multe cauze, iar analizele realizate până acum arată că dintre bebelușii internați la Marie Curie trei erau infectați cu bacteria E.coli, iar restul, infestați cu diferiți viruși, potrivit ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș – Cadariu.
Acest rezultat indică faptul că s-ar putea să nu fie vorba de o cauză comună, ci de o simplă coincidență, așa cum bănuia și profesorul Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie:
“Părerea mea este că nu există o legătură între aceste cazuri. Sunt cazuri care provin din zone diferite, chiar dacă din acelaşi judeţ, copiii nu au consumat acelaşi tip de alimente, cu aceeaşi provenienţă, nici măcar apa cu care au fost preparate alimentele nu a avut aceeaşi origine. Cred că este pur şi simplu o asociere de cazuri, care nu sunt rare în această perioadă”, a explicat profesorul Rafila.
Au fost luate probe de lapte praf, apă, portocale, dar toate aceste investigații au fost făcute în timp și după cum evoluau suspiciunile lansate în media: s-a vorbit despre apă și lapte praf, angajații de la Direcția de sănătate Publică a luat probe de apă și lapte praf; au apărut bănuieli privind portocalele – sâmbătă, funcționari de la Autoritatea Națională Sanitar – Veterinară (ANSVA) au ridicat probe din supermarketurile de unde s-au aprovizionat părinții etc.
ANSVA a controlat însă doar nivelul pesticidelor din portocale, nu și dacă acestea erau purtătoare de bacterii și viruși care puteau provoca sindromul hemolitic – uremic. Aceste din urmă analize pot fi făcute de cei de la direcțiile sau Institul Național de Sănătate Publică, nu de ANSVA.
Niciuna din probe nu s-a dovedit pozitivă, așa încât toate variantele au picat, iar probabilitatea de a se stabili exact dacă a existat sau nu o sursă comună sunt tot mai mici, potrivit specialiștilor.
Ministerul Sănătății a transmis marți, la aproape o săptămână de când cazul este dezbătut intens în mass-media, un comunicat cu informații privind bacteria E.coli
Ce este Escherichia coli (E. coli)?
- E. coli este o bacterie larg răspândita in natura, care se găsește in mod normal in intestinul omului si animalelor.
- Majoritatea bacteriilor care aparțin acestui gen sunt inofensive, însă exista tipuri de E. coli implicate in producerea de boli diareice si de infecții urinare.
- Prezenta acestei bacterii in apă indica poluarea acesteia si trebuie evitat consumul pentru băut si prepararea hranei.
- Unele tipuri de E.coli produc o toxina puternica denumita Shiga toxina (ST), iar uneori aceasta poate produce Sindromul Hemolitic Uremic (SHU).
- SHU reprezintă o complicație majora care este un tip de insuficienta renala si apare la circa 10% din cazurile de boala diareica produse de Shiga toxina E. Coli (STEC) si care apare mai ales la copiii de 0-5 ani si la persoanele in vârsta.
Cum se transmite infecția cu STEC?
- Infecția apare in urma ingestiei de STEC, chiar in cantitate extrem de mica (doar 1000 de bacterii sunt suficiente pentru a produce infecția). Aceasta se produce mai ales după consumul de alimente sau apa contaminate.
- Alimentele cel mai frecvent implicate in transmiterea acestei infecții sunt laptele si produsele lactate nepasteurizate, carnea de vaca, mai ales cea tocata insuficient preparata termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spălata.
- Prelucrarea alimentelor crude poate contamina ustensilele de bucătărie, mai ales daca nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente si nu sunt curățate intre utilizări.
- Uneori contaminarea se produce prin intermediul persoanelor care vin in contact animalele si care nu respecta reguli elementare de igiena personala (spălatul mâinilor cu apa si săpun)
Care este tratamentul infectiei cu STEC?
- Cea mai importanta măsura terapeutica este cea de rehidratate si reechilibrare electrolitica.
- Antibioticele NU sun recomandate pentru tratamentul acestei infecții.
- De asemenea, nu sunt recomandate anti-diareicele. Aceste medicamente pot creste riscul apariției SHU
Masuri de prevenire a infecției cu STEC
- Spălați-va pe mâini cu apa si săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor copilului si înaintea preparării sau a consumului de alimente
- Spălați-va pe mâini cu apa si săpun după contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru îngrijirea lor
- Preparați corespunzător termic carnea. Carnea de vita, mai ales cea tocata, trebuie gătită la o temperatura de minim 70 grade Celsius (temperatura trebuie atinsa in interiorul preparatului)
- Evitați laptele crud (nepasteurizat), produsele lactate nepasteurizate sau achiziționate din surse neautorizate. Evitați de asemenea sucul de mere nepasteurizat
- Preveniți contaminarea încrucișata in timpul preparării hranei prin utilizarea separată si curățarea ulterioara cu detergent si apa calda a ustensilelor (cuțite, vase, tocătoare) care vin in contact cu produsele alimentare crude .
- Pentru orice simptomatologie de boala diareica, recomandam parintilor prezentarea copilului la medicul de familie sau in cea mai apropiata unitate sanitara.
- De asemenea, parintii nu trebuie sa administreze copiilor medicamente fara recomandarea unui medic. Administrarea unui tratament nerecomandat de medic poate ingreuna depistarea cauzelor aparitiei bolii.