ce înseamnă neutralitate climatică

11 noiembrie, 2024

Cea de-a 29-a reuniune a ”Conferinței părților” – discuțiile ONU privind schimbările climatice cunoscute sub numele de COP29 –a început lunila Baku. Și imediat, gazda Azerbaidjan este acuzată că și-a folosit poziția pentru a-și stimula propria industrie a combustibililor fosili.

O investigație sub acoperire a ONG-ului Global Witness pare să arate că un oficial de rang înalt al COP, Elnur Soltanov, negociază un acord cu combustibili fosili cu un bărbat care se dădea drept investitor, arată BBC.

Talibanii au trimis o delegație la Baku

Guvernul de facto al Afganistanului, căruia îi este interzis să ocupe un loc la Adunarea Generală a ONU și a încercat și nu a reușit să participe la COP-urile anterioare, trimite o delegație la Baku, informează Reuters.


În schimb, doar doi lideri ai grupului G7 – premierul italian Giorgia Meloni și premierul britanic Starmer – au sosit șa Baku. Liderii S.U.A., Canada, Franța, Germania și Japonia se numără printre mulți dintre cei care absentează, scrie Politico.

În ceea ce-l privește pe premierul Starmer, el vrea să folosească summit-ul climatic pentru a vinde Marea Britanie ca lider global de mediu – dar una dintre cele mai mari companii din Marea Britanie, BP, este o forță globală în forarea de combustibili fosili.

Umbra lui Donald Trump asupra Baku

Victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA domină discuțiile la COP, în timp ce lumea se confruntă cu implicațiile politice uimitoare ale celei de-a doua prezențe ale sale la Casa Albă.

În special, lumea climatică se pregătește pentru retragerea SUA din acordul climatic de la Paris pentru a doua oară – doar că de această dată, el s-ar putea mișca mai repede și cu mai puțină reținere, relatează Politico.


Trump a spus recent, în weekendul trecut, că schimbările climatice sunt „toate o mare păcăleală”.

„Nu avem o problemă de încălzire globală”, a spus el în campanie, în ciuda unui munte de date care spun contrariul – și a previziunilor conform cărora 2024 va fi cel mai cald an înregistrat, depășind un reper stabilit anul trecut.

(Citește și: ”Prognozele pe termen lung – Estul și sudul ţării se vor confrunta cu o scădere cu 20% a resurselor de apă”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: