fbpx

12 decembrie, 2024

Plafonarea generalizată a prețurilor finale la gaze și energie electrică va fi eliminată de la 1 aprilie 2025, urmând să fie sprijiniți în continuare doar consumatorii vulnerabili, conform discuțiilor purtate miercuri, la Palatul Victoria, la prima reuniune Comitetului interministerial pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și combaterea sărăciei energetice.
Deocamdată nu se știe ce venituri se vor încadra pentru decontare (veniturile maxime ce vor fi stabilite pentru încadrarea în categoria consumatorului vulnerabil) și nici ce pondere din factura la energie va fi subvenționată.

Vicepremierul Marian Neacșu a precizat că vor fi avuți în vedere și consumatorii industriali, fără a oferi însă despre variantele posibile: ”Avem nevoie de o tranziție lină spre noua etapă din sectorul energiei, care să țină cont de categoriile vulnerabile de consumatori, să nu ignore consumatorii industriali, iar impactul în viața zilnică al trecerii la etapa următoare să fie cât mai redus pentru întreaga societate.”

Deocamdată, nu s-a stabilit concret nimic, un comunicat al Guvernului precizând că „urmează ca grupuri de lucru reunite sub umbrela comitetului să identifice tot spectrul de probleme care compun tabloul de bază în generarea de măsuri adecvate obiectivelor țintite, inclusiv implementarea unui nou cadru legislativ care să intre în vigoare înainte de expirarea prevederilor actuale și dezvoltarea unei politici naționale vizând combaterea sărăciei energetice”.


Astfel, Comitetul trebuie să redefinească atât consumatorul vulnerabil, cât și sărăcia energetică, și să stabilească suma sau ponderea de consum ce va fi subvenționată.

Cum este definit în prezent consumatorul vulnerabil:

  • Conform legii nr. 226/2021, consumatorul vulnerabil este considerat persoană singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale.

  • Consumatorii vulnerabili din motive de venit – includ familiile sau persoanele singure ale căror venituri medii nete lunare pe membru de familie sau persoană singură se încadrează în limitele prevăzute la articolul 7 alineatul (2) din Legea nr. 226/2021.

  • Consumatorii vulnerabili din motive de vârstă – în această categorie sunt incluse persoanele care se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit și care au atins vârsta standard de pensionare conform legislației privind sistemul public de pensii.

  • Consumatorii vulnerabili izolaţi – în această categorie se încadrează familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe se află în zone izolate sau în aşezări informale potrivit anexei nr. 2 la Legea nr. 350/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

  • Documentele în baza cărora se realizează încadrarea în categoria consumatorilor vulnerabili se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a Legii nr. 226/2021.

Se caută sursa de finanțare, după ce suprataxa ce alimenta Fondul de Tranziție

Nu s-au stabilit încă informații importante precum:

  • pragul de venit de la care se va acorda acest sprijin
  • valoarea subvenției (noile plafoane)
  • sursa de finanțare

De asemenea, este greu de stabilit din ce taxe se vor plăti aceste subvenții, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională supraimpozitarea producătorilor de energie, din care era alimentat Fondul de Tranziție Energetică, din care se plăteau compensațiile valabile încă.

(Citește și: O problemă de peste 20 de miliarde: CCR declară neconstituțională contribuția la Fondul de Tranziție Energetică plătită de companiile din energie)

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: