25 octombrie, 2021

Consorțiul Universitarea solicită autorităților reglementarea în regim de urgență, la nivel național, a accesului în universități pe baza certificatului verde. Demersul este considerat „imperativ” necesar nu doar de către conducerile universităților, ci și de către studenți, menționează un comunicat al Consorțiului.

Alte solicitări ale Universitaria:

Totodată, Consorțiul afirmă că e nevoie de un cadru legal care să le permită să extindă regimul de predare online și hibrid după încheierea pandemiei: 

  • Având în vedere experiența acumulată în ultimii doi ani universitari, bazată pe desfășurarea preponderent online a activităților în contextul situației pandemice prelungite, participanții la întâlnire solicită Ministerului Educației crearea cadrului legislativ prin care universitățile să poată decide, pentru anumite domenii de studii și activități didactice, organizarea procesului educațional în regim online/hibrid și după încheierea pandemiei generate de răspândirea virusului SARS-CoV-2 și ridicarea stării de alertă pe teritoriul României, în baza unor standarde elaborate de Agenția Română de asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). Este incontestabilă schimbarea paradigmei educaționale și faptul că ea constituie o provocare majoră la adresa cadrului regulamentar universitar, care trebuie să o susțină.
  • Adoptarea reglementărilor (la nivel național și la cel al universităților) care să susțină creșterea nivelului de digitalizare a activităților didactice, cum ar fi: implementarea pedagogiilor inovative bazate pe tehnologii moderne precum inteligența artificială și bazele de cunoștințe automatizate; utilizarea metodelor de testare de tip open-book, bazate pe inteligența artificială, cu detectarea automată a cazurilor de fraudă; realizarea de conținut educațional digital folosind sisteme de grafică 3D.
  • Implementarea unor carduri electronice pentru identificarea și legitimarea studenților, ca suport în cazul mobilităților naționale și internaționale; platforma din care este generat cardul să fie recunoscută la nivel european, în vederea accesului la dosarul academic. 
  • Extinderea categoriilor de cheltuieli eligibile, care să permită dezvoltarea infrastructurii de cercetare, precum și permanentizarea finanțării și asigurarea unei predictibilități pentru următorii ani.
  • Creșterea cuantumului burselor doctorale și postdoctorale, pentru atragerea și motivarea tinerilor cercetători. De asemenea, pentru întărirea sinergiilor în cadrul Consorțiului, propunem înființarea unui fond special destinat granturilor postdoctorale prin schimburi la nivelul universităților componente sau partenere.
  • Suplimentarea sumelor disponibile în cadrul tuturor competițiilor de proiecte finanțate din bugetul național și asigurarea unei predictibilități în privința desfășurării competițiilor.
  • Creșterea subvenției cămine-cantine și a pragului minim al bursei sociale (concomitent cu creșterea bugetului per total pentru a nu se micșora numărul de burse acordate). 

Majoritatea universităților din România au început noul an în sistem hibrid.

Consorțiul Universitaria este format din academia de studii economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, și doi noi membri asociați, Universitatea din Craiova și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Acestora li se adaugă, începând din weekend, doi noi membri asociați: Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

În noua formulă, universitățile din Cosorțiu reprezintă 42,43% din numărul de studenți și, respectiv, 32,38% din cadrele didactice titulare la nivel național.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: