7 iulie, 2023

Medicii stomatologi acuză conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România că a emis intenționat două decizii ce restrâng tipurile de intervenții pe care le pot efectua. Respectivele acte restrâng numărul şi tipurile de intervenţii pe care stomartologii le pot efectua, în funcţie de specializare.

Ei solicită revocarea celor două documente şi demisia Biroului Executiv Naţional al Colegiului, limitarea numărului de mandate în conducerea acestuia şi publicarea stenogramelor şedinţelor în care s-a discutat adoptarea respectivelor decizii.

Deciziile Colegiului Medicilor Stomatologi din România nr. 4/2CN/2023 şi nr. 5/2CN/2023, publicate în Monitorul Oficial nr. 556/21.06.2023, restrâng numărul şi tipul de intervenţii pe care medicii dentişti le pot face, în funcţie de specializarea lor. 


„Cele două decizii reglementează competenţele medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în specialitatea Stomatologie generală, precum şi competenţele medicului stomatolog specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară şi potrivit acestora peste 15.000 de medici stomatologi nu-şi mai pot exercita profesia la fel ca înainte, anumite manopere şi tratamente nu le mai pot efectua fiind nevoiţi să trimită pacienţii la alţi medici specialişti, deşi toate acestea au fost efectuate până acum fără nicio problemă în cele mai sigure condiţii pentru pacienţi”, a explicat Patronatul Medicilor Stomatologi din România, care se opune aplicării celor două hotărâri.

De aceea, practicienii din acest domeniu solicită:

  • revocarea celor două acte
  • demisia Biroului Executiv Naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi
  • modificarea Regulamentului electoral „pentru a avea alegeri corecte, cu numărarea voturilor în prezenţa observatorilor acreditaţi, cu înregistrare audio-video
  • limitarea la cel mult două a numărului de mandate în oricare funcţie de conducere din Colegiul Medicilor Stomatologi din România.
  • publicarea stenogramelor şedinţelor Consiliului Naţional şi Adunării Generale Naţionale.

(Citește și: „România – țara cu cei mai mulți absolvenți în stomatologie. Doar 20% din dentiști în rural, turism dentar în marele urban„)

„S-au jucat cu destinele a 15.000 de stomatologi”

Conform organizaţiei patronale, Colegiul „a comis o greşeală foarte gravă, jucându-se cu destinele a peste 15.000 de stomatologi din România şi trebuie să fie tras la răspundere” pentru emiterea celor două hotărâri care au caracter de act de reglementare pentru acest domeniu. 

Patronatul stomatologilor se arată „indignat” de explicaţiile oferite public de către Colegiul Medicilor Stomatologi, explicaţii conform cărora „dintr-o regretabilă eroare de transcriere în textele transmise spre publicare ale Deciziei nr. 4/2CN/2023 privind aprobarea competenţelor medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în specialitatea Stomatologie generală şi ale Deciziei nr. 5/2CN/2022 privind aprobarea competenţelor medicului specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară nu se regăsesc o parte dintre competenţele votate şi aprobate în şedinţa Consiliului Naţional al CMSR din data de 19.05.2023”.


„Practic, fiecare zi care trece până la revocarea acestor decizii publicate este în defavoarea medicilor stomatologi şi a pacienţilor acestora. Patronatul Medicilor Stomatologi din România nu doar că îşi menţine solicitarea expresă de-a retrage de îndată cele două decizii şi dezbaterea publică a acestor reglementări în cadrul întregului corp profesional al stomatologilor din România, ci intenţionează să meargă mai departe şi cu alte acţiuni şi demersuri legale pentru a recâştiga drepturile medicilor stomatologi, pierdute prin aceste acte legislative”, a transmis Patronatul. 

Întâlnire între reprezentanții Patronatului Medicilor Stomatologi și ministrul Sănătății pentru rezolvarea crizei

Reprezentanţi ai Patronatului Medicilor Stomatologi din România (PMSR) vor avea, vineri, începând cu ora 14, o întrevedere cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila pentru a discuta problemele cu care se confruntă medicii stomatologi din România ca urmare a celor două decizii emise de Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) şi publicate în Monitorul Oficial din 21 iunie.

Discuţiile cu ministrul Sănătăţii au loc în urma unei solicitări adresate joi de Patronatul din domeniu.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Aoleu ! Trebuie sa invețe si să capete competențe ! Să dea și examene ? Nu se poate . Protestăm!
    Auziți ! Vor fi nevoiți să trimită pacienții la cei care au competențe in domeniu. Curat murdar Coane Fănică !
    Decât să protestați , mai bine puneți mâna pe carte , pregătiți-vă , dati examene si profesați . Simplu !

    In rest , numai de bine.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Aoleu ! Trebuie sa invețe si să capete competențe ! Să dea și examene ? Nu se poate . Protestăm!
    Auziți ! Vor fi nevoiți să trimită pacienții la cei care au competențe in domeniu. Curat murdar Coane Fănică !
    Decât să protestați , mai bine puneți mâna pe carte , pregătiți-vă , dati examene si profesați . Simplu !

    In rest , numai de bine.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: