17 iulie, 2014

Reprezentanţii investitorilor consideră că retragerea de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice a proiectelor Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală fără consultarea mediului de afaceri, generează suspiciuni serioase cu privire la conţinutul final al acestor documente.

“Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) trage un important semnal de alarmă cu privire la retragerea de pe site-ul MFP a proiectelor Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală, considerând că retragerea acestor proiecte fără consultarea mediului de afaceri şi a părţilor afectate de modificările propuse, este de natură a genera suspiciuni serioase cu privire la conţinutul final al acestor documente. Organizaţiile reunite sub egida CDR susţin proiectul de rescriere a Codului Fiscal şi doresc ca acest proces să fie transparent şi deschis”, arată, potrivit Mediafax, un comunicat al Coaliţiei care reuneşte structuri de investitori străini şi români de pe piaţa locală.

cursdeguvernare.ro anunţa sâmbătă că Ministerul Finanţelor a publicat, vineri seara, pe site-ul instituţiei varianta „revizuită” a proiectului de Cod Fiscal.


Potrivit documentului postat vineri, persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale urmau să plătească un impozit de până la 2% din valoarea impozabilă.

Impozitul pe maşini urma să fie majorat, la fel şi cele datorate pentru deţinerea de motociclete, maşini de marfă, bărci cu motor şi scutere de apă.

Indexarea impozitelor şi taxelor locale era lăsată la latitudinea autorităţilor locale, putând să crească în fiecare an cu până la 50%.

Ministerul Finanţelor a retras de pe site, sâmbătă, la solicitarea premierului Ponta, proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, pentru ca acestea “să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice”.


Mediafax a anunţat miercuri că Ministrul Finanţelor a transmis miniştrilor, pe suport electronic, un nou proiect al Codului Fiscal, care nu mai prevede majorarea impozitului pentru maşini cu o capacitate cilindrică de până în 1.600 centimetri cubi, fără însă alte modificări faţă de forma iniţială.

“Reamintim autorităţilor române faptul că acest proiect (de modificare a Codului Fiscal, n.r.) are o istorie marcată în principal de momente de blocare şi chiar stopare a procesului de rescriere iar modificările legislative adoptate în ultima perioadă nu au fost supuse unui proces de consultare, influenţând într-o extrem de mare măsură predictibilitatea şi stabilitatea cadrului economic autohton în integralitatea sa. Apreciem dorinţa autorităţilor române de a limita extinderea poverii fiscale şi de a adopta măsuri care să contribuie la continuarea creşterii economice, însă atrage atenţia că aceste deziderate de o importanţă crucială pentru schimbarea fundamentală a mediului economic actual pot fi atinse doar printr-o cooperare constantă cu mediul de afaceri şi societatea civilă”, se menţionează în comunicat.

Concluzionând, CDR solicită autorităţilor române repunerea spre analiză şi dezbatere publică a proiectelor privind Codul Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală.

Coaliţia este o iniţiativă privată, apolitică şi include majoritarea camerelor de comerţ bilaterale din România, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, Consiliul Invesitorilor România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: