Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European se reuneşte luni seară, la Strasbourg, într-o „şedinţă extraordinară” pe tema situaţiei din România.
Parlamenul European dezbate miercuri aceeași temă, LIBE urmând să pună la dispoziția plenului și textul rezoluției care va fi votată în noiembrie.
Potrivit unui anunţ oficial al Parlamentului European, citat de Mediafax, membrii Comisiei LIBE se reunesc în şedinţă extraordinară, pentru un „schimb de opinii” între membrii comisiei şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre „situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei”.
La dezbaterea despre România au fost incluse, ca puncte de referinţă, două rapoarte, potrivit agendei oficiale a comisiei LIBE.
Astfel, dezbaterile se vor fundamenta, pe de-o parte, pe Raportul Comisiei Europene din data de 15 noiembrie 2017 privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV).
Al doilea punct de referinţă va fi Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia, din 13 iulie 2018, cu privire la modificarea în Parlament a legilor justiţiei – Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind CSM.
Parlamentul European amânat, pentru prima săptămână a lunii noiembrie, adoptarea Rezoluţiei privind statul de drept în România, care a fost inițial programată în a doua sesiune plenară a PE din luna octombrie.
În plenul Parlamentul European se organizează pe 3 octombrie o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august şi a statutului de drept în România, discuţie la care cutuma europeană prevede invitarea premierului ţării respective, în acest caz Viorica Dăncilă.
În a doua săptămână a lunii octombrie, preşedintele Klaus Iohannis va susţine un discurs despre viitorul Uniunii Europene în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, acesta fiind și motivul pentru care PE a amânat votul pe rezoluţie, ca cele două evenimente să nu fie puse în legătură.
Premierul Viorica Dăncilă a mers săptămâna trecută, marţi şi miercuri, la Bruxelles, unde s-a întâlnit şi a discutat cu liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European: PPE, S&D, ALDE și Verzii. Din reacțiile interlocutorilor reiese că vizita premierului nu poate fi considerată un succes.
Întrebată de Mediafax ce impact are asupra României eventuala adoptare a unei rezoluţii, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a răspuns: „Este un document politic. Nu are niciun impact. Poate să conţină evaluarea asupra situaţiei statului de drept şi eventuale recomandări făcute României”.