8 februarie, 2024

Comisia Europeană cere guvernelor să oprească de urgență fluxul ilegal de mărfuri către Rusia. Cerința apare pe fondul intenției Bruxelles de a închide lacunele care facilitează eludarea sancțiunilor impuse Rusiei.

Într-o scrisoare trimisă miercuri capitalelor europene, Comisia Europeană – scrie Politico – a avertizat țările membre că este nevoie de „acțiune imediată, concertată și fermă din partea noastră a tuturor”. Scrisoarea este semnată de comisarii Mairead McGuinness și Valdis Dombrovskis, care au avertizat că vor împărtăși în curând „informații detaliate” despre locurile și companiile care eludează sancțiunile.

Cei doi au mai transmis că vor monitoriza, până la jumătatea lunii aprilie, măsurile luate de statele membre.


Sancțiunile sunt convenite la nivelul UE (interdicțiile vizând în general bunuri sau tehnologii cu dublă utilizare civilă-militară), guvernele fiind însă responsabile de aplicarea legii.

Totuși, bunuri din UE supuse interdicției pentru comerț cu Rusia ajung în această țară prin state din afara UE care le reexportă în Rusia, inclusiv prin filiale ale companiilor europene care operează în afara blocului, se spune în scrisoare.

Exportul în țări terțe de bunuri interzise Rusiei aproape s-a dublat într-un an

Comisia explorează posibilitatea creării unui organism european pentru aplicarea sancțiunilor, care să preia sarcina guvernelor de aplicare a interdicțiilor. Potrivit unui oficial familiarizat cu discuțiile pe acest subiect, ideea câștigă popularitate și ar putea fi pe agenda președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, dacă va fi numită pentru un al doilea mandat.

Scrisoarea celor doi comisari anunță că exporturile UE de articole interzise către țările din afara UE au crescut de la 3 miliarde euro înainte de începerea invaziei Ucrainei la 5,6 miliarde euro până la jumătatea anului 2023.


Scrisoarea cere guvernelor să „tragă la răspundere operatorii europeni care au subminat în mod activ sancțiunile UE, oriunde sunt activi” și să descurajeze companiile să exploateze lacunele sancțiunilor prin publicarea cazurilor „ilustrative” și a sancțiunilor aplicate respectivelor companii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: