7 mai, 2022

Mai multe modificări la termenii embargoul privind petrolul rusesc sunt propuse de Comisia Europeană, în încercarea de a convinge şi statele membre reticente să sprijine noile sancţiuni.

Ambasadorii la UE ai statelor membre au discutat, vineri, modificările și Ungaria, Slovacia şi Cehia urmează să aibă la dispoziţie mai mult timp pentru a se adapta la embargoul avut în vedere de Executivul comunitar.

De asemenea, țările respective vor beneficia de ajutor pentru a-şi moderniza infrastructurile petroliere, susţin surse UE, citate de Reuters.


Modificările includ şi o perioadă de tranziţie de trei luni înainte de a se interzice companiilor din UE să transporte petrol rusesc, faţă de planurile iniţiale care prevedeau o perioadă de tranziţie de o lună.

Noi condiții care să îmblânzească embargoul, pentru unii

Potrivit noilor propuneri, Ungaria şi Slovacia vor putea să cumpere petrol rusesc livrat prin conducte până la finele anului 2024. Cehia va putea să facă acelaşi lucru până la finele lunii iunie 2024, dacă nu va primi petrol mai devreme printr-un oleoduct din sudul Europei.

Propunerile iniţiale a Comisiei precvedeau ca ţările UE să nu mai cumpere petrol rusesc la şase luni după adoptarea embargoului şi să oprească importurile de produse petroliere rafinate din Rusia până la sfârșitul acestui an.

Ungaria şi Slovacia ar fi beneficiat de o perioadă de tranziţie doar până la sfârșitul anului 2023.


Bulgaria a cerut, de asemenea, concesii privind termenele limită, dar nu i s-au oferit „pentru că nu au un motiv real”. Celelalte trei țări cărora li s-a acordat mai multă libertate „au o problemă obiectivă”, a adăugat oficialul european citat.

Cum s-au decis excepțiile

Termenele prelungite au fost calculate pe baza estimărilor privind finalizarea probabiă a modernizării unor conductelor.

Ungaria și Slovacia reprezintă doar 6% din importurile de petrol ale UE din Rusia, iar scutirile nu vor schimba impactul interdicției asupra economiei ruse.

(Citiți și: „Pachetul 6 de sancțiuni, varianta Comisiei: embargou pe țiței rusesc, peste 6 luni, și pe produse petroliere rafinate peste 9 luni”)

Diplomații au spus că discuțiile au fost complexe și nu este clar dacă noua propunere va obține sprijinul tuturor celor 27 de state UE, lucru necesar pentru ca interzicerea petrolului să intre în vigoare.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat vineri că va convoca o reuniune extraordinară a miniștrilor de externe ai UE săptămâna viitoare dacă nu se ajunge la nici un acord până în weekend.

Premierul maghiar Viktor Orban declarase, anterior, că Ungaria va avea nevoie de cinci ani şi investiţii semnificative în rafinăriile şi conductele sale de petrol pentru a putea fi capabilă să transforme sistemul actual, care se bazează în proporţie de 65% pe ţiţei rusesc.

Cât priveşte prelungirea la trei luni a perioadei de tranziţie, după care companiile europene nu vor mai putea transporta petrol rusesc la nivel global – aceasta este menită să răspundă îngrijorărilor formulate de Grecia, Malta şi Cipru cu privire la impactul măsurilor asupra companiilor lor de shipping.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: