17 octombrie, 2020

România trebuie să devină mai competitivă, este mesajul transmis de comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, aflat joi într-o vizită la București.

Oficialul a participat la întâlniri cu mai mulți membri ai cabinetului Orban, principalele teme abordate fiind instrumentele europene de relansare, bugetul multianual și măsuri de creștere a ratei de absorbție a fondurilor europene.

„România ar trebui să devină mai rezilientă și mai competitivă”, întrucât în viitor ne așteaptă și alte crize, a precizat comisarul european, citat de Euractiv.


Hahn a discutat, în cadrul unei întâlniri cu premierul Ludovic Orban, despre viitorul buget european pe termen lung și despre Fondul de redresare și reziliență.

„Până la 60 de miliarde de euro fonduri nerambursabile și încă 20 de miliarde de euro în împrumuturi sunt în joc doar pentru România”, a declarat comisarul european pentru buget și administrație.

La rândul său, premierul român i-a transmis lui Hahn că Bucureștiul va susține Comisia Europeană, precum și „adoptarea cât mai rapidă a tuturor reglementărilor necesare, astfel încât atât bugetul UE, reglementările aferente exercițiului financiar multianual să fie adoptate într-un termen cât mai scurt și, de asemenea, toate detaliile legate de Programul de relansare economică, care a fost adoptat de Consiliul European”, potrivit Agerpres.

Șeful Guvernului a subliniat importanța unei cooperări apropiate cu Comisia Europeană, astfel încât oportunitățile care s-au născut din deciziile europene, atât cele privitoare la bugetul UE, cât și cele privitoare la Facilitatea de Recuperare și Reziliență ”să poată să genereze o relansare cât mai rapidă a economiei la nivel european, sigur, ținând cont de prioritățile care au fost fixate de Comisie, legate de Europa inteligentă, legate de investiții serioase în inovare, cercetare-dezvoltare, soluții inteligente de digitalizare”.


Comisarul european s-a întâlnit și cu vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Temele abordate s-au axat pe cele mai importante aspecte ale Agendei Europene privind poziţia României şi anume viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, cu accent pe elaborarea Acordului de Parteneriat şi a Programelor Operaţionale, Next Generation EU şi pe actuala perioadă de programare 2014-2020. Au fost discutate aspecte referitoare la rata de absorbţie, măsurile principale pentru creşterea absorbţiei şi ghidul orientativ de închidere a programelor operaţionale.

Johannes Hahn a subliniat că o condiţie de cheltuire a banilor din cadrul Planului Național de Relansare și Reziliență (PNRR) este de a fi folosiţi în contextul actualei crize declanşată de pandemia SARS-CoV-19.

La final, oficialii români şi europeni au subliniat necesitatea finalizării în termen util a negocierilor pe viitorul buget european pentru reducerea disparităţilor regionale şi satisfacerea nevoilor specifice de dezvoltare ale Statelor Membre şi regiunilor pentru a asigura un nivel superior al competitivităţii UE, prin Politica de Coeziune.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: