Laura Codruța Kovesi a declarat miercuri, la intrarea la ședința CSM, că în ultima perioadă se duce o campanie de hărţuire şi decredibilizare a DNA și că s-au sume mari de bani şi comisioane de succes pentru aceasta.
Declaraţiile acesteia vin ca răspuns la declarația fostului premier Victor Ponta, care a susținut la un post de televiziune că a întâlnit-o pe Kovesi în anul 2011 la o cramă care îi aparţinea lui Sebastian Ghiţă, afirmație făcută pentru a confirma prietenia dintre cel din urmă și șefa DNA clamată de Ghiță.
„Sunt atacuri foarte agresive în ultima perioadă de timp asupra DNA din partea persoanelor pe care le cercetăm. Aceste atacuri sunt pentru a intimida procurorii dar este şi o campanie agresivă pentru că s-au plătit sume de bani şi comisioane de succes pentru decredibilizarea DNA. Sunt campanii de hărţuire a procurorilor DNA”, a explicat Laura Codruţa Kovesi miercuri.
Reamintim că Sebastian Ghiţă a depus un autodenunţ la Parchetul General în care susţine că el, alături de mai mulţi demnitari ai statului, a participat în anul 2012 la măsluirea raportului comisiei tehnice care a analizat teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi. Ulterior depunerii sesizării, Ghiţă a precizat că ar fi încălcat legea pentru că era prieten cu actualul procuror şef al DNA.
„Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu inculpatul Ghiţă Sebastian”, a replicat procurorul şef al DNA, într-un interviu acordat ulterior.
Universitatea de Vest din Timişoara a anunţat că a început, la sfârşitul săptămânii trecute, proceduri interne în vederea clarificării situaţiei referitoare la teza de doctorat a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi. Instituţia a primit, luni, punctul de vedere al Şcolii Doctorale de Drept şi a cerut informaţii suplimentare pe care le aşteaptă în zilele următoare.
Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca a anunţat, luni, că a transmis către instituţiile abilitate o solicitare de realizarea a unei anchete în cazul Codruţei Kovesi, ONG-ul susţinând că în urma analizei tezei s-au descoperit 11 situaţii de plagiat.
Operațiunea Tornado
Tribunalul Bucureşti a decis în septembrie arestarea preventivă a fostului angajat SRI Daniel Dragomir, în dosarul în care este acuzat că ar fi ajutat trei israelieni să obţină informaţii despre procurorul-şef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
Dragomir le-a plătit celor de la Black Cube 1,2 milioane de euro, bani ce nu ar fi fost ai săi, el având doar rolul intermediarului.
Astfel, în perioada martie-aprilie, “la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii „Tornado”, din dispoziţia suspectilor D. Z. şi A. Y. şi sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei DNA, şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase („scenarii”), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică”, explică procurorii.
Ulterior, Weiner Ron a accesat ilegal conturile de e-mail a trei persoane apropiate procurorului şef al DNA, spun procurorii, date care au fost “transferate în mijloacele de stocare puse la dispozitie de catre coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către inculpatul Yossi Barkshtein. Activitatea infracţională specifică a echipei Weiner Ron şi Geclowicz David s-a realizat şi consumat pe teritoriul României, aceştia cazându-se în perioada 29.03-02.04.2016, la un hotel de pe raza municipiului Bucureşti”.
Dezvăluirile ulterioare au arătat că unul dintre contractele cu Back Cube ar fi fost semnat de familia lui Dan Adamescu, om de afaceri cu interese pe piața asigurărilor și patron al publicației România Liberă.