11 decembrie, 2016

gheorghe-burnei

UPDATE: Tribunalul Bucureşti a decis, duminică, plasarea în arest la domiciliu a medicului Gheorghe Burnei.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că se investighează mai multe decese ale unor pacienţi ai săi.


Cei care au colaborat cu medicul le-ar fi spus procurorilor că Gheorghe Burnei, şeful Secţiei de Ortopedie a Spitalului Marie Curie, cumpăra de la măcelărie oase de animale pentru a le implata pacienţilor, fără respectarea vreunei proceduri.

Astfel, mai multe intervenţii chirurgicale sunt investigate, urmând a se cere expertize medicale în cazurile indicate.

La percheziţiile făcute la locuinţa şi biroul lui Gheorghe Burnei, mai spun sursele Mediafax, au fost găsite mai multe plicuri cu bani, în total fiind vorba de peste 10.000 de euro, care ar fi bani primiţi de la pacienţi cu titlul de mită.

Au mai fost găsite şi plicuri goale, semn că s-ar fi folosit de o parte de bani, spun aceleaşi surse.


Astfel, la percheziţiile făcute la biroul doctorului de la Spitalul Marie Curie au fost găsiţi, în mai multe plicuri, aproximativ 7.800 de euro iar la locuinţa acestuia în jur de trei mii de euro.

***

Știrea inițială:

Şeful secţiei de ortopedie a Spitatului Marie Curie, Gheorghe Burnei (foto), a fost reţinut, el fiind suspectat că a efectuat experimente neautorizate pe copii și ar fi primit mită de la familiile acestora.

Inspectori de la Direcția Generală Anticorupție (DGA) au percheziționat sâmbătă dimineața cabinetul de la Spitalul Marie Curie al profesorului Gheorghe Burnei. 

„În cursul dimineții, imediat după ora șase, la Spitalul Marie Curie a avut loc o descindere a inspectorilor de la Direcția Generală Anticorupție. Ni s-a înmânat mandatul de percheziție, aprobarea doamnei judecător, și s-a pus sechestru pe cabinetul domnului profesor Gheorghe Burnei”, a declarat Denis Stănescu, purtător de cuvânt la acest spital.

Ea a precizat că descinderea a avut loc doar la etajul doi al spitalului, unde funcționează clinica de ortopedie.

Întrebată dacă în spital a fost înregistrată vreo reclamație din partea pacienților la adresa medicului Gheorghe Burnei, Denis Stănescu a răspuns că nu.

Medicul a fost reţinut după ce a fost audiat mai multe ore, acesta participând anterior la percheziţiile făcute sâmbătă la imobilele pe care le deţine şi la biroul său.

„Niciodată nu am luat bani pentru operaţii”, a declarat Gheorghe Burnei când a ajuns la Spitalul Marie Curie pentru a participa la percheziţii, refuzând să facă alte precizări.

La acțiune au participat polițiști și procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul București, iar percheziții au mai avut loc și la domiciliul acestuia, precum și la alte patru adrese particulare, potrivit site-ului Casa Jurnalistului.

Procurorii de la Parchetul Capitalei anunţă că dosarul lui Gheorghe Burnei vizează comiterea a 17 fapte de corupţie, în perioada octombrie – noiembrie 2016, primul denunţ fiind făcut la data de 28 septembrie.

17 persoane, părinţi ai copiilor pe care i-a operat, de la care medicul ar fi cerut sau primit bani. De asemenea, investigaţiile vizează şi realizarea unor operaţii neautorizate cărora ar fi fost supuşi mai mulţi copii, au precizat surse judiciare.

Surse judiciare au declarat că în dosar au fost audiaţi părinţii care ar fi dat bani pentru intervenţiile chirurgicale şi mai multe persoane care au colaborat, la un moment dat, cu medicul.

Casa Jurnalistului scrie că investigatorii  l-au supravegheat pe medic şi au constatat că cerea sume cuprinse între 1.000 de lei şi 1.000 de euro pentru o operaţie.

Site-ul a publicat în urmă cu câteva zile un prim episod dintr-o investigație despre celebrul ortoped Burnei, despre care presa a spus de nenumărate ori că este inventator și pionier în medicină, dar care ar fi efectuat, în realitate, experimente neautorizate pe pacienți.

Operațiile sale nereușite, în care ar fi folosit uneori implanturi neomologate, ar fi dus la agravarea stării de sănătate a unor copii pe care i-a operat.

Chiar dacă a fost vorba de experimente nereușite, chirurgul le-a cerut părinților bani pentru aceste intervenții, conform anchetei jurnalistice realizate de Casa Jurnalistului.

Ministrul Sănătății vrea să afle dacă este o problemă de sistem sau doar corupție

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunţă că a discutat cu preşedintele Colegiului Medicilor privind informaţiile apărute în spaţiul public în legătură cu operaţiile experimentale pe care le-ar fi făcut Gheorghe Burnei, acesta precizând că instituţia nu a primit sesizări.

„Am transmis ieri o adresă către Preşedintele Colegiului Medicilor din România pentru a înţelege dacă au existat plângeri referitor la cazurile profesorului Burnei şi cum au fost ele soluţionate.

Din discuţia telefonică pe care am avut-o azi dimineaţă cu dr. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor – instituţia care oficial este cea îndreptăţită să evalueze (şi prin asta să prevină) astfel de cazuri -, se pare că nu a existat nicio astfel de sesizare către Colegiu.

Vor reveni cu detalii la începutul săptămânii.

Avem aşadar două posibilităţi: fie domnul Prof. Dr. Burnei are doar o problemă de corupţie (pe care, desigur, trebuie să o lămurească). Fie avem o problemă gravă de sistem, de funcţionare şi de încredere în câteva instituţii cheie”, a scris Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: