15 februarie, 2019

Ancheta în dosarul Laurei Codruța Kovesi a fost extinsă vineri. Se fac cercetări in rem legate de un comunicat de presă transmis de Parchetul General, în ianuarie 2017, referitor la aducerea în țară a lui Nicolae Popa. Faptele anchetate, scrie Mediafax, citând surse judiciare, sunt favorizarea făptuitorului și fals în declarații.

Potrivit unor surse Realitatea Tv, extinderea îl vizează pe procurorul general, Augustin Lazăr, a cărui demitere a fost deja cerută de ministrul Justiției, Tudorel Toader, după o evaluare similară celei care a dus la revocarea Laurei Codruța Kovesi.

Comunicatul respectiv anunța demararea unei anchete după primele dezvăluiri făcute de Sebastian Ghiță referitor la acest subiect, al extrădării lui Nicolae Popa, și preciza că toate cheltuielile au fost plătite integral de Poliția Română:


Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie au dispus prin ordonanță începerea urmăririi penale cu privire la faptă, respectiv infracțiunea de abuz în serviciu, în cauza având ca obiect informațiile făcute publice prin intermediul unor înregistrări difuzate în mass-media cu privire la o serie de afirmații făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță.

Cercetările în acest dosar vizează toate aspectele prezentate opiniei publice de către persoana anterior menționată prin intermediul înregistrărilor difuzate.

În acest context, precizăm că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că aducerea în țară a inculpatului Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliția Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituție.

Cercetările se vor efectua în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt și de drept.


În 2017, dosarul a fost închis de Parchetul General întrucât nu se confirmau acuzațiile

Dosarul în care este acuzată acum Laura Codruța Kovesi a fost deschis în decembrie 2018, când Sebastian Ghiță a revenit asupra dezvăluirii. El susține că a găsit o factură ce-i demonstrează afirmațiile – prețul total al transportului a fost de aproximativ 120.000 de euro, 52.000 de euro plătiţi de Poliţie, iar 68.000 de euro plătiţi de o firmă a sa.

Ar fi făcut acest lucru, susține fostul deputat PSD, acum fugar, la cererea Laurei Kovesi. Suma este considerată mită, întrucât aducerea în țară a lui Nicolae Popa, acuzat pentru păgubirea a zeci de mii de persoane care și-au pierdut banii în momentul prăbușirii FNI, ar fi contribuit la imaginea publică a acesteia.

Fosta șefă a DNA neagă toate acuzațiile, inclusiv o relație apropiată, orice fel de discuție telefonică sau corespondență electronică cu el, și spune că s-a întâlnit cu acesta doar la activități informale, dar ale unor instituții (inclusiv petreceri ale diferitelor instituțiilor, de exemplu, la petrecerea de sărbători organizată de SRI).

Nicolae Popa, identificat în 2009 în Indonezia, a fost adus în România pe 22 aprilie 2011, fiind transportat de la Jakarta cu o aeronavă privată ce a aterizat pe Aeroportul Otopeni.

Poliția Română a declarat în decembrie 2018, la câteva zile după noua sesizare semnată de Sebastian Ghiță, că această instituție a plătit toate costurile, conform legii:

În ceea ce priveşte achiziţionarea de servicii în domeniul transportului aerian pentru aducerea în ţară a unui cetăţean român, în anul 2011, condamnat într-un dosar penal şi pentru care era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, vă informăm că procedura a fost derulată de către Ministerul Afacerilor Interne, prin structura de specialitate, conform prevederilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice.

Negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

În acest caz, a fost declarat câştigător operatorul economic S.C. ION ŢIRIAC AIR S.R.L., iar serviciile achiziţionate au vizat transportul de pasageri, pe ruta Bucureşti – Jakarta şi retur.

Semnarea contractului de prestare servicii şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române. Contractul, în valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de  Inspectoratul General al Poliţiei Române, la data de 14.04.2011.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: