3 decembrie, 2024

Președitele-director executiv al Intel, Pat Gelsinger, a fost forțat să plece la mai puțin de patru ani de la preluarea conducerii companiei, predând controlul celor doi directori adjuncți, gigantul american producător de cipuri fiind în căutarea unui nou CEO.

Gelsinger a fost nevoit să demisioneze pe 1 decembrie după o ședință furtunoasă a Consiliului de Administrație de săptămâna trecută în timpul căreia directorii și-au manifestat neîncrederea în planul costisitor și ambițios al lui Gelsinger de a reforma Intel, care nu a funcționat, relatează Reuters citând o sursă participantă la discuții.

Plecarea CEO-ului Intel se petrece cu mult timp înainte de finalizarea programului de patru ani cu ținta de a recuceri poziția de lider ca producătorul celor mai rapide și mai mici cipuri, titlu pierdut în fața Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, care produce cipuri pentru companii rivale precum Nvidia.


Intel, fondată în 1968, a fost timp de decenii flagship-ul din Silicon Valley al producției de cipuri, a ajuns acum la o valoare de piață de peste 30 de ori mai mică decât Nvidia, liderul global al cipurilor de inteligență artificială.

Intel a fost înlocuită de Nvidia în DJIA

În 2021, Gelsinger a venit la conducerea unei companii plină de provocări, dar pe care a reușit să șe agraveze. Ambițiile înalte pentru producția de cipuri cu capabilități AI promise clienților importanți nu s-au concretizat, Intel, sub conducerea lui Gelsinger pierzând contracte importante.

Gelsinger, în vârstă de 63 de ani, a dat asigurări atât investitorilor, cât și guvernului american, care finanțează restructurarea Intel, că planurile sale pentru producție rămân pe direcția cea bună. Însă rezultatele concrete nu vor putea fi văzute până anul viitor, când compania urmează să lanseze în producție un nou microprocesor revoluționar.

După anunț, acțiunile companiei au scăzut cu 0,5%. Acțiunile s-au depreciat cu mai mult de jumătate din valoare în acest an și au fost înlocuite luna trecută de Nvidia în principalul indice Dow Jones Industrial Average. Rivala sa, Advanced Micro Devices (AMD) a urcat cu 3,6%, în timp ce indicele PHLX Semiconductor a crescut cu 2,6%.

Subvenții de 8 miliarde de dolari pentru restructurarea Intel


Consiliul de Adminsitrație al Intel i-a numit pe directorul financiar David Zisner și pe directorul executiv Michelle Johnston Holthaus drept co-directori executivi interimari, în timp ce a demarat căutările pentru un nou CEO.

Schimbările de la Intel au loc la mai puțin de o săptămână după ce administrația Biden/Harris a acordat o subvenție de 7,86 miliarde de dolari pentru restructurarea companiei.

 „Deși am făcut progrese semnificative în recâștigarea competitivității în producție și în construirea capacităților de a fi o companie de clasă mondială, știm că avem mult mai mult de lucru pentru a restabili încrederea investitorilor”, a spus Frank Yeary, președinte al Consiliului de Administrație

Cheltuieli în direcții greșite

Gelsinger și-a începutul programul de redresare în 2021, Intel confruntându-se cu greutăți din cauza pașilor greșiți. Însă programul a necesitat cheltuieli prea mari. A început construcția unei fabrici noi în Ohio în valoare de 20 de miliarde de dolari și a ajuns să aibă 132.000 de angajați, mai mulți ca în vremurile de glorie.

Însă acest efort financiar a coincis cu colapsul post-pandemie al pieței laptopurilor și PC-urilor, a redus marjele de profit și a scăzut prețul acțiunilor, stârnind pofta rivalilor pentru preluare.

 „Acțiunile au pierdut mai mult de 60% din valoare în timpul mandatului său, așa că demisia nu ar fi trebuit să fie o surpriză foarte mare”, a declarat Ryan Detrick, strateg șef pentru firma de consultanță Carson Group.

De asemenea, Gelsinger nu a reușit să introducă un challenger eficient pentru cipuri AI pentru Nvidia, care e pe drumul spre a deveni o companie de 3.000 de miliarde de dolari prin furnizarea de servicii precum ChatGPT.

„La sfârșitul zilei, aveți nevoie de produse de vârf, inovație și execuție, pe care nu le-am văzut deloc în timpul conducerii lui Pat Gelsinger”, a spus Hans Mosesmann, analist la Rosenblatt Securities.

Discuțiile cu Qualcomm nu s-au concretizat

În ultima perioadă, se zvonea că Intel ar putea fi cumpărată de o altă companie din domeniul procesoarelor, Qualcomm, tot o companie americană. Se pare însă că între timp discuțiile s-au răcit, iar Qualcomm n-ar mai fi interesată de preluarea afacerilor Intel. De altfel, Qualcomm nu ar avea mare nevoie de tehnologiile X86 pe care Intel le dezvoltă, ci doar de brevetele și fabricile companiei, putând astfel să își producă propriile procesoare Arm și să nu mai depindă de fabricile TSMC.

Noi zvonuri ar sugera că Intel ar putea să primească un „boost” din partea Apple întrucât procesoarele de pe seria iPhone 18 ar putea fi construite în fabricile companiei americane, nu în Taiwan la TSMC. Rămâne de văzut dacă asta este o înțelegere care va fi atribuită următorului CEO Intel, sau dacă va rămâne un simplu zvon.

Acest anunț vine într-un moment ciudat pentru companie, întrucât azi, 3 decembrie, este așteptat anunțul oficial al noilor plăci video de la Intel, generația a doua de Intel Arc, cu numele de cod Battlemage. Două modele, Intel Arc B580 și B570 ar trebui să ajungă pe piață, cu promisiunea unei performanțe mid-range la un preț mai mic decât concurența.

(Citește și: ”Schimbare în lumea cipurilor: Nvidia ia locul Intel în indicele dow jones Industrial Avarege după 25 de ani de prezență”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: