fbpx

17 ianuarie, 2025

NATO inaugurează luna viitoare un nou centru de antremament în Polonia, unde oficialii ai Alianței, civili și ucraineni vor studia lecțiile învățate din războiul din Ucraina în domenii precum războiul cu drone, apărarea aeriană, inteligența artificială și rezistența populațiilor civile.

Centrul comun de analiză, formare și educație NATO-Ucraina – sau JATEC – își va avea sediul în orașul Bydgoszcz, din nordul țării.

Ucraina – un „amestec între Primul Război Mondial și războiul viitorului”

„Au trecut trei ani și există o preocupare reală cu privire la ceea ce am învățat și ce vom schimba, știind că și inamicul se adaptează cu viteză și la scară mare”, a declarat comandantul suprem aliat al NATO, amiral Pierre Vandier, într-un interviu pentru Politico.


Vandier a spus că una dintre principalele domenii de explorat este modul în care războiul ucrainean a îmbinat tehnologia erei spațiale cu luptele brutale în tranșee și bombardamentele de artilerie – ceea ce el a descris drept „amestecul dintre Primul Război Mondial și războiul viitorului”.

„Astăzi, avem o viziune mai bună asupra mixului dintre platformele vechi – tancuri, avioane, nave – și noile capabilități care folosesc sisteme fără pilot, adică robotică și IT”, a spus el.

Soldații ucraineni luptă în tranșee și folosesc artileria în moduri care ar fi cunoscute în urmă cu mai bine de un secol, dar folosesc și drone, AI și comunicații spațiale. Drept urmare, artileria Ucrainei a devenit mai eficientă, a explicat amiralul francez și, prin urmare, mai letală.

Prima instituție comună NATO-Ucraina

Acest tip de lecții sunt esențiale pentru ca NATO să rămână „credibilă din punct de vedere convențional și strategic”, a spus el.

JATEC a fost aprobat oficial de lideri la summitul NATO de la Washington din iunie, anul trecut. Centrul a fost prezentat drept prima instituție comună NATO-Ucraina.


Crearea centrului reflectă, de asemenea, pivotul NATO de la contra-insurgența post-Război Rece la pregătirea pentru un potențial conflict de mare intensitate împotriva Rusiei.

Pe lângă creșterea masivă a cheltuielilor pentru apărare în ultimii trei ani, țările membre sunt, de asemenea, în proces de reînvățare a luptei convenționale prin adaptarea antrenamentelor și exercițiilor militare la noua realitate.

„Revenim la subiecte care au fost oarecum neglijate de la sfârșitul Războiului Rece”, a subliniat Vandier.

Între obiective: combaterea bombelor planoare ale Rusiei

JATEC va avea inițial un personal de 70 de militari, inclusiv 20 de ucraineni, și se așteaptă ca numărul să crească. Acesta va funcționa sub Comandamentul Aliat de Transformare al NATO, care este responsabil cu pregătirea alianței pentru viitorul războiului.

Lecțiile învățate vor fi încorporate în exercițiile militare ale Centrului Comun de Război și ale Centrului de Instruire a Forțelor Comunale.


Centrul va începe lucrând la interoperabilitatea Ucrainei cu NATO, protecția infrastructurii civile și „apărarea împotriva armelor pe care Rusia le-a folosit cu succes în timpul războiului”, cum ar fi munițiile Lancet și bombe planoare, a declarat contraamiralul Placido Torresi pentru Politico.

JATEC și funcția de testare a sistemelor de război

În cele din urmă, JATEC va merge dincolo de feedback-ul pe câmpul de luptă pentru a spori, de asemenea, cooperarea dintre NATO și forțele armate ucrainene în domenii precum instruirea și doctrina, a explicat Torresi, adăugând că centrul are și o dimensiune civilă.

În primele zile de funcționare ale centrului, totuși, unul dintre principalele puncte de interes este de așteptat să fie analiza armelor și a tacticilor de război.

În decembrie, comandantul suprem aliat Europa a cerut centrului să încerce sisteme de apărare aeriană care au fost folosite în Ucraina.

„Am cumpărat aceste materiale, le-am pus pe teren și am putut să le evaluăm relevanța pentru NATO”, a spus Vandier, refuzând să ofere mai multe detalii pentru că sunt confidențiale.

Frontul ucrainean, laborator experimental de război


Ucraina a devenit, în esență, un laborator masiv pentru aplicațiile militare IA, iar contractorii occidentali de apărare speră să folosească războiul pentru a-și perfecționa echipamentele.

De exemplu, KNDS France și Helsing, o întreprindere europeană de tehnologie de apărare, testează o versiune îmbunătățită cu IA a obuzierului autopropulsat Caesar pe câmpurile de luptă din Ucraina.

O altă lecție, care este deja luată în considerare din ce în ce mai mult de militarii NATO, este importanța dronelor. În analiza sa, Consiliul European pentru Relații Externe a cerut Occidentului să poată extinde rapid producția de drone, dacă este necesar, și să limiteze dependența de China pentru componente.

În cele din urmă, a spus Vandier, NATO va trebui să încorporeze experiența din Ucraina, indiferent dacă Kievul se alătură alianței.

(Citește și: ”Reuniune de urgență NATO-Ucraina după atacul Rusiei cu o rachetă balistică hipersonică”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: