Printre cele mai mari lanțuri hoteliere din România în funcție de cifra de afaceri se numără Ana Hotels, Continental Hotels SA sau Phoenicia Hotels.
Cele mai mari companii din industria hotelieră – Ana Hotels
1. Ana Hotels este unul dintre cele mai mari lanțuri hoteliere din România. Din lanțul hotelier fondat în 1996 de George Copos fac parte două hoteluri din București (Athénée Palace Intercontinental – 5 stele și Crowne Plaza – 4 stele), 3 din Poiana Braşov (Sport – 4 stele, Bradul – 4 stele şi Poiana – 3 stele) şi un hotel din Eforie Nord (Europa – 4 stele).
În anul 2023, Ana Hotels SRL a avut o cifră de afaceri netă de 205,6 milioane de lei (peste 41 de milioane de euro) și un profit net de peste 28,4 milioane de lei. La nivelul anului 2023, numărul mediu de angajați a fost de 534, mai arată datele de la Ministerul Finanțelor.
Potrivit site-ului oficial al lanțului hotelier, Ana Hotels a fost fondată în 1996 prin achiziționarea de către George Copos a hotelurilor Sport, Bradul și Poiana din Poiana Brașov și, mai târziu, a fostului hotel Flora din București. Acesta din urmă a fost renovat și redenumit Crowne Plaza Bucharest.
Cele mai mari lanțuri hoteliere din România – listă
Al patrulea hotel care a intrat în portofoliul Ana Hotels a fost hotelul Europa din Eforie Nord, iar în 2005 Ana Hotels a devenit acționar majoritar al companiei care deținea Athenee Palace Hilton București.
În cadrul hotelului Europa din Eforie Nord funcționează și un centru spa numit Ana Health SPA. Aici, în 2018, lanțul hotelier a construit o zonă de tratament balnear în aer liber, cu nămol sapropelic și apă sărată din Lacul Techirghiol (ca parte a Ana Health SPA).
În 2023, Ana Hotels a anunțat semnarea contractului de management cu compania „IHG Hotels & Resorts”, hotelul Athénée Palace din București devenind „InterContinental Athénée Palace Bucharest”, singurul hotel din România operat sub brandul „InterContinental ®Hotels & Resorts”.
Cele mai mari lanțuri hoteliere din România – Continental Hotels
2. Continental Hotels SA este un alt mare lanț hotelier din România, ce are o tradiție de 30 de ani pe piața turistică locală. Lanțul hotelier românesc acoperă piața de lux, business și economy, oferind, în același timp, o gamă completă de servicii și pentru segmentul MICE (Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions), se arată pe site-ul companiei.
Portofoliul Continental Hotels cuprinde următoarele branduri hoteliere proprii:
Grand Hotel Continental (5 stele)
Continental Forum (4 stele)
Continental (3 stele)
Hello Hotels (2 stele)
MyContinental (3 stele)
De asemenea, lanțul hotelier controlat de omul de afaceri Radu Enache deține și mai multe restaurante și cofetării: Concerto Restaurant, Balkan Bistro, Bistro Continental, MyBistro, Mondo Restaurant, Victoria Club, Tekaffe, Cofetăria Continental.
Care sunt cele mai mari companii din industria hotelieră din România
În afară de București, lanțul hotelier este prezent în orașe din țară precum Arad, Constanța, Oradea, Sibiu, Tîrgu Mureș, Drobeta Turnu Severin și Suceava, totalizând peste 1.754 de camere în 12 unități hoteliere.
Cel mai cunoscut și mai luxos hotel din lanț este Grand Hotel Continent București, aflat în Capitală pe Calea Victoriei. Hotelul de 5 stele, cu o istorie de peste 190 de ani, are 59 de camere, 6 săli de conferințe și 2 restaurante.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, Continental Hotels SA a avut în 2023 o cifră de afaceri netă de aproape 167 de milioane de lei (33,4 milioane de euro). În același an, compania a avut un profit net de 3,8 milioane de lei și a avut un număr mediu de 749 de angajați.
Cele mai mari lanțuri hoteliere din România – Turism Felix
3. Turism Felix SA deține mai multe hoteluri în stațiunea balneară Băile Felix de lângă Oradea. Din lanțul hotelier fac parte următoarele hoteluri:
- Hotel Internațional, 4 stele
- Hotel Termal, 3 stele
- Hotel Nufărul, 3 stele
- Hotel Poienița, 3 stele
- Hotel Mureș, 2 stele
În afară de hoteluri, compania fondată în anul 1995 deține și ștrandul Apollo-Felix și aqua park-ul Venus. În anul 2023, Turism Felix SA a avut o cifră de afaceri netă de peste 102 milioane de lei (peste 20 de milioane de euro), un profit net de peste 1 milion de lei și un număr mediu de 720 de salariați.
Cele mai mari lanțuri hoteliere din România – Phoenicia Hotels
4. Phoenicia Hotels, deținut de omul de afaceri Mohammad Murad, se numără printre cele mai mari lanțuri hoteliere din România. Din lanț fac parte 5 hoteluri din București și alte 5 hoteluri de pe litoral, astfel:
- Lido by Phoenicia (București), 4 stele
- Phoenicia Grand Hotel (București), 4 stele
- Phoenicia Comfort (București), 4 stele
- Phoenicia Express (București), 4 stele
- Phoenicia Suites (București), 4 stele
- Phoenicia Blue View (Olimp), 4 stele
- Phoenicia Royal (Mamaia), 5 stele
- Phoenicia Luxury (Mamaia), 4 stele
- Phoenicia Holiday Resort (Mamaia), 4 stele
- Phoenicia Boutique (Mamaia Nord), 5 stele
Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, Phoenicia Express SRL a avut în anul 2023 o cifră de afaceri netă de 85,7 milioane de lei (peste 17 milioane de euro) și un profit net de circa 20,2 milioane de lei. În același an, numărul mediu de salariați a fost de 162, mai arată datele.
După cum se arată pe site-ul oficial, lanțul hotelier a apărut în 1996, odată cu preluarea primelor hoteluri de pe litoralul Mării Negre: Hotel Perla și Hotel Majestic. Potrivit sursei citate, Phoenicia Hotels este cel mai mare grup hotelier românesc în funcție de numărul de paturi, având în portofoliu peste 10.000 de locuri de cazare.
Cele mai mari lanțuri hoteliere din România – Unita Turism
5. Unita Turism, lanțul hotelier deținut de omul de afaceri timișorean Josef Goschy, este un alt mare lanț de hoteluri din România. În anul 2023, Unita Turism holding SA a avut o cifră de afaceri netă de peste 47,5 milioane de lei (circa 9,5 milioane de euro) și un profit net de peste 12,5 milioane de lei. În același an, compania a avut un număr mediu de 328 de salariați.
Unita Turism deține următoarele hoteluri:
- Hotel Amiral, Mamaia, 4 stele
- Hotel Comandor, Mamaia, 4 stele
- Hotel Orfeu, Mamaia, 3 stele
- Hotel Moldova, Iași, 3 stele
- Hotel Belvedere, Cluj-Napoca, 3 stele
- Hotel Deva, Deva, 3 stele
- Hotel Sarmis, Deva, 3 stele
- Hotel Traian, Brăila, 3 stele
- Hotel Traian, Drobeta Turnu Severin, 2 stele
- Lacu Sărat, Hotel Flora, 2 stele
- Hotel Egreta, Tulcea, 3 stele
Hotelurile din grupul Unita Turism acoperă toate genurile de turism, de la cel de afaceri și tranzit, până la turismul de agrement și turismul balnear, se arată pe site-ul oficial al lanțului hotelier. Înființat în anul 2000 la Timișoara, lanțul Unita Turism reunește hoteluri cu o capacitate totală de cazare de peste 4.000 de locuri în hoteluri și 4.000 de locuri în restaurante și baruri.
Dacă acest articol despre cele mai mari lanțuri hoteliere din România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Cele mai mari lanțuri de supermarketuri din România. TOP 7
Cele mai valoroase companii din lume. TOP 50 corporații
Cele mai profitabile companii din lume. TOP 50 corporații
Companii aeriene românești. 5 mari jucători din piață
TOP 10 companii BVB în funcție de capitalizarea bursieră
Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultimele 6 luni. TOP 14
Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultimul an. TOP 9
Cele mai tranzacționate acțiuni BVB în ultimele 6 luni. TOP 11
Cele mai tranzacționate acțiuni BVB în ultimul an. TOP 12 companii