30 iulie, 2020

Cei mai puternici CEO din IT-ul american au fost acuzați miercuri, în cadrul unor audieri în Congresul SUA, că ”au prea multă putere”, cenzurează discursul politic, contribuie la răspândirea de știri false și ”ucid” competiția și motoarele de creștere ale economiei SUA, notează The Guardian.

La audierile istorice din Washington au participat Jeff Bezos (centru stânga), fondatorul Amazon, Tim Cook (centru dreapta), președintele Apple, Mark Zuckerberg (stânga) fondator Facebook și Sundar Pichai (dreapta), președintele Alphabet, compania care deține Google. Cei patru au răspuns întrebărilor și acuzațiilor lansate de membrii comitetului antitrust din cadrul comisiei judiciare a Camerei.

Acest comitet a investigat de mai bine de un an poziția dominantă a celor patru companii în mediul online, colectând peste 1,3 milioane de documente și realizând sute de ore de interviuri.


Încă de la deschiderea audierilor, președintele comitetului, David Cicilline, a avut un ton combativ, subliniind că cele patru companii domină sectoarele în care activează și acuzându-le că au pus la pământ competiția. Plângerile la adresa giganților IT au fost variate, dar principalele acuzații au vizat faptul că își folosesc poziția dominantă pentru a-i scoate din business pe competitori, dar și că împovărează persoanele și companiile care depind de serviciile lor.

Fondatorii noștri nu au făcut plecăciuni în fața unor regi. Nici noi nu trebuie să ne înclinăm în fața împăraților economiei online”, a declarat Cicilline.

Șeful Amazon a admis că s-ar folosi de datele pe care nu ar avea voie să le dețină

Jeff Bezos, CEO-ul Amazon, a recunoscut că Amazon ar fi folosit în mod necorespunzător datele unor vânzători terți pentru a lua decizii despre propriile produse, o preocupare importantă a legiuitorilor americani cu privire la modul în care înțelege compania concurența, notează CNN.

De altfel, mărturia lui Bezos, cel mai bogat om din lume, a fost una dintre cele mai așteptate, el fiind singurul dintre cei patru care nu s-a prezentat până acum în fața Congresului.


După ce a reușit să se sustragă criticilor vreme de două ore, Bezos a răspuns totuși la o serie de întrebări delicate, cu privire la abordarea Amazon vizavi de prețuri, achiziții și datele vânzărilor terți. Bezos a admis că există o politică ce interzice folosirea acestor date în scopuri proprii, dar a recunoscut că nu poate ”garanta că această politică nu a fost niciodată încălcată”.

Mark Zuckerberg nu a negat că Facebook considera Instagram o amenințare, cumpărând ulterior compania

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost confruntat cu o serie de e-mail-uri interne trimise în 2012, după achiziția Instagram. Mesajele au fost achiziționate ca parte a investigației antitrust.

Într-un astfel de mesaj, Zuckerberg a afirmat că Instagram ar putea fi ”foarte disruptiv” pentru Facebook. Congresmenii americani au subliniat faptul că aceste mesaje arată că Instagram era percepută ca o amenințare, nu ca un competitor și de aceea Facebook a ales să o cumpere.

Zuckerberg nu a negat acest lucru, dar a punctat faptul că tranzacția a fost aprobată de autorități la vremea respectivă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: