18 decembrie, 2015

ccrCu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a constatat neconstituţionalitatea dispoziţiilor de la art. 666 din Codul de procedură civilă privind încuviințarea executării silite de către executorul judecătoresc, deoarece înfăptuirea justiției nu se face de către executori. 

Curtea a stabilit că reglementarea contravine prevederilor constituţionale, întrucât înseamnă că executorii judecătoreşti exercită o activitate specifică instanţelor judecătoreşti, iar declanşarea procedurii executării silite este sustrasă controlului judecătoresc.

Acest lucru, menționează un comunicat al Curții Constituționale, duce la nerespectarea exigenţelor dreptului la un proces echitabil, sub aspectul imparţialităţii şi independenţei autorităţii, și, pe de altă parte, la “delegarea” înfăptuirii justiției către executorul judecătoresc.


De asemenea, Curtea a reţinut încălcarea art. 147 alin. (4) din Constituţie, întrucât legiuitorul nu a respectat Decizia Curţii Constituţionale nr. 458 din 31 martie 2009, ignorând exigenţele constituţionale stabilite prin aceasta.

Art. 666 Cod procedură civilă, declarat neconstituțional de către CCR:

„(1) Cererea de executare silită se soluționează în maximum 3 zile de la înregistrarea ei.

(2) Executorul judecătoresc se pronunță asupra încuviințării executării silite, prin încheiere, fără citarea părților. Motivarea încheierii se face în cel mult 7 zile de la pronunțare.


(3) Încheierea va cuprinde, în afara mențiunilor prevăzute la art. 657 alin. (1), arătarea titlului executoriu pe baza căruia se va face executarea, suma, atunci când aceasta este determinată sau determinabilă, cu toate accesoriile pentru care s-a încuviințat urmărirea, când s-a încuviințat urmărirea silită a bunurilor debitorului, și modalitatea concretă de executare silită, atunci când s-a solicitat expres aceasta.

(4) Încuviințarea executării silite permite creditorului să ceară executorului judecătoresc competent să recurgă, simultan ori succesiv, la toate modalitățile de executare prevăzute de lege în vederea realizării drepturilor sale, inclusiv a cheltuielilor de executare. Încuviințarea executării silite produce efecte pe întreg teritoriul țării. De asemenea, încuviințarea executării silite se extinde și asupra titlurilor executorii care se vor emite de executorul judecătoresc în cadrul procedurii de executare silită încuviințate.

(5) Executorul judecătoresc va respinge cererea de încuviințare a executării silite numai dacă:

1. cererea de executare silită este de competența altui organ de executare decât cel sesizat;

2. hotărârea sau, după caz, înscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu;

3. înscrisul, altul decât o hotărâre judecătorească, nu este învestit cu formulă executorie;

4. creanța nu este certă, lichidă și exigibilă;

5. debitorul se bucură de imunitate de executare;

6. titlul cuprinde dispoziții care nu se pot duce la îndeplinire prin executare silită;

7. există alte impedimente prevăzute de lege.

(6) Încheierea prin care s-a dispus încuviințarea executării silite poate fi supusă controlului instanței de executare pe calea contestației la executare, în condițiile legii. Încheierea prin care se respinge cererea de încuviințare a executării silite poate fi contestată de către creditor, în termen de 15 zile de la comunicare, la instanța de executare”.

 Zeci de mii de executați silit

Avocatul Adrian Cuculis a declarat pentru cursdeguvernare.ro că în momentul de față.

Există zeci de mii de executați silit, iar 70% din ei sunt executați silit la cererea băncilor, potrivit avocatului Adrian Cuculis.

Restul sunt persoane fizice, contracte de împrumut, evacuări etc.

Decizia CCR este obligatorie și va intra  în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.

Nu se aplică retroactiv, dar orice executare silită acceptată de executorii judecătorești în acest scurt interval de timp de până la publicare ar putea fi declarată nulă de către instanță, în cazul contestării.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: