fbpx

8 octombrie, 2024

După ce Nicolae Ciucă a anunțat luni că coaliția de guvernare cu PSD ”se oprește aici”, PNL a încercat marți să vadă dacă membrii PNL ai guvernului Ciolacu ar fi de acord cu ieșirea de la guvernare.

Concluzia întâlnirii constituie o premieră în istoria post-decembristă: PNL rămâne la guvernare, dar nu mai există dialog politic cu partenerul de coaliție, PSD.

Precizări oficiale din partea PNL

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat marți că ședința de partid a avut ca subiect principal agenda ședinței de guvern de miercuri. El a spus că miniștrii PNL nu vor ieși de la guvernare.


”Subiectul a vizat agenda viitoarei ședințe de guvern de mâine. Cât timp dialogul politic cu PSD a fost sistat, e normal ca fiecare partid să decidă în consecință poziția din fiecare ședință. Sunt chestiuni care țin de Ministerul Dezvoltării, Cultură.

Agenda ședinței de guvern de mâine a fost primul subiect al întâlnirii de azi. Nu luăm în calcul ieșirea de la guvernare, am spus-o foarte clar. Mai sunt doar două luni până vom avea un nou guvern. Președintele a explicat ieri, încercăm să menținem la nivel de funcționare un guvern care să organizeze alegerile și să nu lăsăm PSD să ia toată puterea. Nu au fost discuții despre ieșirea miniștrilor de la guvernare”, a spus Ionuț Stroe.

PSD privește relaxat la zbaterile PNL – premierul Ciolacu reamintește de demisie

Înaintea ședinței PNL, Marcel Ciolacu a transmis conducerii PNL că își va da demisia dacă partidul alege să își retragă miniștri din guvern. În rest, în intervențiile pentru presă, toată conducerea PSD a făcut marți glume pe marginea declarațiilor formulate de Nicolae Ciucă.

PSD este convins că declarațiile conducerii PNL fac parte din jocul propagandistic electoral și nu sunt unele de substanță.

USR speculează politic momentul

În paralel însă, USR a anunțat marți că lucrează la textul unei moțiuni de cenzură și a cerut PNL să semneze textul moțiunii. Partidul lui Nicolae Ciucă este teoretic forțat prin acest demers să își clarifice pe deplin poziția- alături sau împotriva PSD.


Prin mutarea sa, USR punctează la capitolul imagine, dar demersul propriuzis are șanse minime de reușită.

O moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al senatorilor și deputaților (117 semnături), guvernul putând fi demis cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor (233 voturi).

USR are 57 de parlamentari, deci ar mai avea nevoie de 60 de semnături pentru a depune moțiunea.

AUR (47 de parlamentari) este singura formațiune care a anunțat imediat că susține demersul USR, dar a cerut USR să organizeze consultări pe textul moțiunii.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: