7 august, 2019

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat miercuri, pe Facebook, că s-a întâlnit cu Victor Ponta, cu care a discutat ideea unei alianțe politice ALDE-Pro România. Este o informație care are drept principal destinatar PSD.

Mesajul transmis inițial de liderul ALDE a fost: ”Discuții fructuoase în această dimineaţă cu liderul Pro România, Victor Ponta : am hotărât o viitoare colaborare sub forma unei Alianțe politice!”.

O mică corecție a fost făcută după 5 minute, textul postat pe Facebook fiind în prezent: ”Discuții fructuoase în această dimineaţă cu liderul Pro România, Victor Ponta : am discutat o viitoare colaborare sub forma unei Alianțe politice! ”.


Informația esențială este aceea că Victor Ponta nu respinge ideea unei asemenea alianțe, pe care el însuși a propus-o la data de 22 iulie, cu o condiție esențială: ALDE să iasă de la guvernare.

ALDE se află însă într-o alianță de guvernare cu PSD care nu traversează o perioadă liniștită din cauza faptului că noul președinte, Viorica Dăncilă, nu onorează promisiunile fostului președinte, Liviu Dragnea, privind susținerea candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu la alegerile prezidențiale.

Biroul Politic Național și CEx PSD au decis că partidul trebuie să susțină propriul candidat la alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă fiind desemnată să intre în această cursă.

Problema PSD este că sondajele arată că Viorica Dăncilă pierde cursa din primul tur, fiind creditată cu a șasea șansă de câștig (7,5% intenție de vot). Amânarea Congresului PSD – programat inițial pentru 3 august- arată că partidul caută în continuare cu candidat măcar cu șansă să intre în turul doi, context în care Călin Popescu Tăriceanu (13,8% intenție de vot) simte ocazia să apese din nou pe ”accelerație”.

(Citiți și: USR și PLUS formează o alianță politică – obiective asumate. O ”poză” a momentului politic realizată de IMAS)


Lui Călin Popescu Tăriceanu îi lipsesc însă argumentele forte să facă PSD să se răzgândeacă: O alianță politică cu formațiunea lui Victor Ponta n-ar face altceva decât să pericliteze șansa PSD de a rămâne la guvernare pentru că, din perspectiva alegerilor prezidențiale, această ipotetică alianță nu înseamnă nimic.

Nici ALDE, nici Pro România n-au anvergură organizatorică. S-a demonstrat la alegerile din 26 mai, acolo unde Pro România a obținut 6,6% dintre voturi, iar ALDE, cu 4%, nu a trecut pragul electoral.

(Citiți și: 0,1% fac diferența între USR-Plus și PSD – Rezultate finale oficiale ale alegerilor europarlamentare)

Rămâne doar presiunea pusă pe PSD, care a ajuns în situația să apeleze în momente dificile la votul deputaților care reprezintă minoritățile naționale pentru a-și asigura majoritatea necesară în Parlament. Or, ieșirea de la guvernare a ALDE ar aduce un minus de 31 de voturi în Parlament, imposibil de recuperat.

Situație în care inclusiv poziția de președinte al Senatului deținută de Călin Popescu Tăriceanu ar fi securizată, însă nimic mai mult.

De cealaltă parte, PSD încă rezistă acestor presiuni, bazându-se pe faptul că ALDE nu e dispus să piardă, pe termen scurt, nici pozițiile guvernamentale, nici posturile puse la dispoziția clientelei politice în diverse instituții.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: