20 noiembrie, 2013

Cheltuielile prevăzute în bugetul Ministerului Economiei (ME) pentru promovarea exporturilor, turismului, sprijinirea IMM-urilor şi stimularea competitivitătii se ridică la 83,7 milioane de lei, iar cele cu personalul instituţiei sunt de 86,6 milioane de lei, la care se mai adaugă 38 de milioane de lei – cheltuieli cu bunurile şi serviciile, potrivit unui comunicat semnat și remis presei din partea PDL de  Andreea Paul.

Cum scad bugetele programelor de la ME

Potrivit calculelor PDL, sumele alocate în 2014 pentru programele de la Ministerul Economiei sunt mai mici decât cele distribuite anul acesta, și ele se situează sub costurile cu administrarea ministerului :

  • Suportul statului pentru promovarea exporturilor scade cu peste 26% în anul 2014, la 28 milioane de lei
  • Finanţarea pentru Programul Mihail Kogălniceanu prin care se garantează accesul la finanţare pentru IMM-uri scade cu aproape 40%, de la 16 milioane de lei în 2013, la 10 milioane de lei în anul 2014.
  • Finanţarea pentru Programul de creştere a competitivităţii produselor industriale se diminueaza cu aproape 40%, până la .5 milioane de lei.
  • Pentru Programul START dedicat tinerilor şi facilitării accesului lor la finanţare, fondurile alocate scad cu o treime, la 13 milioane de lei.
  • Pentru Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri, finanţarea este redusă cu 16%, la 21 milioane de lei.
  • Fondurile alocate Programului naţonal multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice ş de afaceri scad cu peste 7%, la 6 milioane de lei în 2014.
  • Pentru dezvoltarea produselor turistice, finanţarea scade cu peste 22 %, la suma de 0,7 milioane de lei, în 2014.

Cum cresc bugetele din ME

  • Ministerul Economiei a majorat cheltuielile cu deplasările în străinătate cu 39%, iar cele pentru indemnizaţiile de delegare cu peste o treime.
  • La Departamentul pentru Energie, cheltuiele sunt de 3 ori mai mari cu personalul şi cu bunurile şi serviciile. Cheltuielile de protocol sunt de peste două ori mai mari decât în anul 2013. Cheltuielile pentru pregătire profesională se majorează de peste 22 ori.
  • La Departamentul pentru IMM, mediul de afaceri şi turism, cheltuielile de personal cresc cu aproape 12%, iar cele cu bunuri şi servicii cu 29%, în timp ce subvenţiile scad cu 38%.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: