6 august, 2024

Acțiunile cotate la bursa din Tokio s-au apreciat marți, susținând o redresare a pieței asiatice de acțiuni, după ce oficialii băncii centrale au făcut declarații potrivite pentru a calma nervozitatea investitorilor – după ce luni, prăbușirea burselor a declnșat un tsunami global.

Și acțiunile europene și-au revenit ușor marți după ce atinseseră minimele ultimelor șase luni în sesiunea de luni, reacționând la avansul de pe piețele asiatice și fiind parțial susținute de o serie de raportări pozitive privind profiturile companiilor.

Nu se știe, însă, cât va dura această liniște, dat fiind că încă se păstrează cauzele declanșatoare:


indicii bursieri afișați luni de marile burse din lume i-au șocat chiar și pe veteranii piețelor de capital, în ceea ce a fost numit „lunea neagră”. La Tokio, Nikkei a pierdut peste 12%. La Seul, Kospi a scăzut cu 9%. La New York, la doar câteva secunde după deschidere, Nasdaq scădea cu 6%. Criptomonedele s-au depreciat puternic; VIX, un indicator al volatilității bursiere a crescut spectaculos; investitorii s-au refugiat masiv în obligațiunile emise de trezorerii, considerate cele mai sigure active dintre toate, relatează Bloomberg.

Nu se poate ști dacă pierderile înregistrate luni marchează finalul vânzărilor masive la nivel global care au început săptămâna trecută sau semnalează începutul unui declin prelungit al burselor. Marți, unele dintre piețele bursiere cele mai afectate și-au revenit, indicele nikkei din Japonia urcând cu 10%, deși puțini consideră că s-a atins minimul.

Ceea ce este clar, este că pilonii care au stat la baza câștigurilor de pe piețele financiare de ani de zile – principalele ipoteze luate în calcul de investitorii din întrega lume, s-au șubrezit. Privind retrospectiv, optimismul excesiv nu avea o justificare reală, bazându-se pe: economia SUA va crește neîntrerupt; Inteligența Artificială va revoluționa rapid afacerile la nivel global; banca Japoniei nu va mai majora vreodată dobânzile, sau nu suficient de mult pentru a conta cu adevărat.

6,4 trilioane de dolari s-au „volatilizat” de pe piețele globale de valori

În ultimele două săptămâni, au fost însă anunțuri care au anulat mare parte din optimismul traderilor. Anunțul privind locurile de muncă și șomajul din SUA în iulie a fost dezamăgitor. La fel au fost profiturile trimestriale anunțate de marile companii tehnologice (Big Tech) angrenate în dezvoltarea Inteligenței Artificiale. Iar Banca Japoniei a majorat pentru a doua oară în acest an dobânda de politică monetară.

(Citiți și: ””Black Monday”: Complicata ecuație a economiei americane, care zguduie bursele globale. Impactul pe piața de materii prime”)


Investitorii au văzut brusc riscurile la care erau expuși, de exemplu, aprecierea acțiunilor Nvidia Corp cu 1.100% în mai puțin de doi ani sau împrumuturile cu ratinguri nedorite materializate în obligațiuni sau tranzacțiile de tip carry trading – creditele luate în yeni pentru a cumpăra active în Mexic purtătoare de randamente de peste 11%. În decurs de doar trei săptămâni, aproximativ 6,4 trilioane de dolari au dispărut de pe pețele de valori globale.

„Să nu prinzi un cuțit care cade”

„Este marea relaxare”, a declarat pentru Bloomberg, Vishnu Varatan, economistul șef al Mizuho Bank din Singapore. În limbajul traderilor, alegerea momentului optim pentru a cumpăra un activ care se prăbușește este ca și cum ai încerca să prinzi un cuțit care cade. Astăzi, a spus Varatathan, „piața este plină de cuțite care cad peste tot”, făcând referire la zicala bursieră „nu prinde un cuțit care cade”, un îndemn către investitori să nu cumpere acțiuni care se prăbușesc până când nu este evident care este minimul.

„O zi de scădere uriașă, apoi o zi de creștere uriașă. Nimeni nu a mai experimentat o piață atât de nebună”, a declarat Takeo Kamai, șeful tranzacționărilor la CLSA din Tokyo, citat de Financial Times.

„În timp ce piața și-a revenit foarte mult, incertitudinea din imaginea de ansamblu rămâne: dacă Banca Japoniei mai poate crește din nou dobânzile în acest an sau dacă Fed va reduce dobânzile”, a adăugat el.

Bursele își revin marți după „lunea neagră”

Acțiunile cotate la bursa din Tokio s-au apreciat marți, susținând o redresare a pieței asiatice de acțiuni, după ce oficialii băncii centrale au făcut declarații potrivite pentru a calma nervozitatea investitorilor.

Nikkei a crescut cu peste 10% la peste 34.500, revenind brusc de la închiderea de luni, 31.458. Nikkei 225 scăzuse cu 12,4% în sesiunea anterioară, în cea mai mare avalanșă de vânzări de la crahul din 1987.

Cel mai cuprinzător indice al acțiunilor din regiunea Asia-Pacific, MSCI, excluzând Japonia, a crescut cu 2,0%.

Pe Wall Street, S&P 500 al contractleor futures urca cu 1,5%, în timp ce Nasdaq creștea cu 2%, iar contractele futures pan-europene Euro Stoxx 50 au avansat cu 1,24%.

Wall Street arăta, de asemenea, mai stabil, cu contractele futures S&P 500 care au revenit cu 1,5%, în timp ce contractele futures pe Nasdaq au crescut cu 2%, iar contractele futures pan-regionale Euro Stoxx 50 au avansat cu 1,24%.

Și bursele europene se redresează

Acțiunile europene și-au revenit ușor marți după ce atinseseră minimele ultimelor șase luni în sesiunea de luni, reacționând la avansul de pe piețele asiatice și fiind parțial susținute de o serie de raportări pozitive privind profiturile companiilor.

STOXX 600 era după deschidere pe plus cu 0,7%, după ce indicele continental a înregistrat până luni cel mai abrupt declin de trei zile de după iunie 2022.

S&P 500 a pierdut luni 3,00%, Nasdaq Composite scăzând cu 3,43%, extinzând o recentă vânzare, deoarece temerile privind o posibilă recesiune din SUA a provocat panică pe piețele globale.

Liniștirea piețelor se reflectă și în randamentele titlurilor de trezorerie ale SUA pe 10 ani au revenit la 3,84%, ajungând până la 3,667%.

Oficialii Rezervei Federale au făcut tot posibilul pentru a liniști piețele, președintele Fed din San Francisco, Mary Daly, afirmând că este „extrem de important” să prevenim slăbiciunea pieței muncii într-o recesiune. Daly a spus că este de acord să se reducă ratele dobânzilor după cum este necesar ca politica monetară să fie proactivă.

(Citiți și: ””Black Monday”: Complicata ecuație a economiei americane, care zguduie bursele globale. Impactul pe piața de materii prime”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: