Indicii marilor burse europene au început ziua de vineri cu scăderi mari, de până la 3,7%, chiar dacă liderii celor mai dezvoltate 19 de ţări ale lumii + UE (G20) au decis să inunde sistemele financiare cu echivalentul a 5.000 de miliarde de dolari, pentru a contracara creşterea şomajului şi scăderea veniturilor ca urmare a pandemiei cu coronavirusului Covid-19.
Piețele europene incluseseră deja „în preț”, anterior, veștile financiare bune venite din SUA, unde Casa Albă a convins Senatul american să aprobe un program de susţinere de 2.200 de dolari, adică de aproape jumătate din valoarea totală a măsurilor promise de G20.
Ca urmare, bursele europene înregistraseră, deja, trei zile de creşteri susţinute, ceea ce explică – parțial, corecția de la începutul sesiunii de tranzacționare de azi.
Pe de altă parte, piețele europene sunt tot mai nemulțumite de modul lent și neconvingător de reacție a instituțiilor Uniunii Europene.
(Citiți și: „Liderii UE n-au găsit o soluție de sprijin comun în criza Covid-19 și au amânat problema pentru (încă) 2 săptămâni. Italia și Spania – nemulțumiri vehemente”)
Astfel că indicele paneuropean STOXX 600 scădea cu 1,8% și, la Frankfurt, indicele DAX înregistra – 1,79%, la Paris, CAC40 -2,17%, iar La Londra, FTSE 100 scădea cu 3,61%, la ora 11, ora României.
Bursele asiatice au reacționat contradictoriu și, mai degrabă în funcție de determinări locale, cu creșterea consistentă a indicelui Nikkei de la Tokyo cu 3,88%, sau cu cele modeste ale burselor din Shanghai și Hong Kong, dar și cu scăderea australiană de 5,08% a indicelui ASX All Ordinaries Index.