Întreaga piață de capital din China ”și-a închis obloanele” joi, după doar jumătate de oră de la deschiderea ședinței de tranzacționare, ca urma a prăbușirii burselor generată, în mare parte, de slăbirea monedei locale, notează Financial Times.
Acțiunile au scăzut cu 7% în primele 30 de minute ceea ce a dus la suspendarea ședinței pentru restul zilei, după ce banca centrală a Chinei a anunțat cea mai slabă referință a yuan-ului din 2011.
Indexul CSI 300, care reflectă evoluția celor mai importante acțiuni de pe bursele din Shanghai și Shenzhen, a pierdut 12% în primele patru zile din acest an. Traderii spun că a fost vorba despre un răspuns panicat la piața forex. Mai exact, investitorii se tem că deprecierea tot mai accelerată a yuan-ului ar putea duce la probleme de lichiditate.
Instituțiile financiare și fondurile de stat au intervenit pentru a încerca să țină în frâu ieșirile, pentru prima dată din august 2015. Goldman Sachs estima în septembrie că guvernul chinez a cheltuit echivalentul a 234 de miliarde de dolari pentru a susține bursa în iulie și august, după ce principalul index bursier a pierdut 45% față de vârful atins în iunie. ”Echipa națională” deținea cel puțin 6% din capitalizarea de piață a acțiunilor tranzacționate pe cele două burse chineze la finele trimestrului al treilea din 2015.
De asemenea, rezervele valutare ale Chinei s-au prăbușit la 108 miliarde de dolari în decembrie, minimul ultimilor trei ani, ca urmare a vânzărilor de dolari operate de banca centrală pentru susținerea monedei.
Miercuri, bursa a recuperat o parte din pierderi după ce presa de stat a anunțat că autoritatea de reglementare va extinde interdicția de tranzacționare impusă în urmă cu șase luni marilor deținători de acțiuni.

Joi, după suspendarea tranzacțiilor pe bursă, autoritatea a publicat noi reguli permanente de restricționare a vânzărilor de acțiuni de către acționarii mari, precum și de către managementul corporativ și directori.
Începând din 9 ianuarie, marii acționari pot vinde maximum 1% din acțiunile unei societăți, la fiecare trei luni. De asemenea, ei trebuie să își prezinte planurile de reducere a deținerilor cu 15 zile în avans.
Piețele globale au răspuns semnalelor din China, iar turbulențele s-au răspând în toată lumea, alimentate și de declarațiile miliardarului George Soros cu privire la iminența unei noi crize, scrie Bloomberg.
”China are o problemă majoră de ajustare. Aș spune că este o criză. Uitându-mă la piețele financiare, există o provocare serioasă care îmi amintește de criza din 2008”, a comentat Soros.