fbpx

21 ianuarie, 2025

Bulgaria este acum pe calea adoptării monedei euro, 1 ianuarie 2026 fiind noua dată ţintă pentru aderare, conform unei analize realizate de Institutul pentru Economie de Piaţă (IME), informează Novinite.

Datele publicate recent de Eurostat arată că în decembrie rata anuală a inflaţiei în Bulgaria îndeplinea criteriul stabilit în tratatul de la maastricht pentru adoptarea euro.

Deviația de la criteriul inflație este acum de 0,1%

Începând din decembrie 2024, inflaţia medie anuală în Bulgaria se situează la 2,6%. Comparativ, Lituania, Finlanda şi Italia aveau rate ale inflaţiei de 0,9%, 1% şi, respectiv, 1,1%, conform Eurostat.


Pe baza acestor cifre, Peter Ganev, de la IME, a ajuns la concluzia că rata inflaţiei în Bulgaria este în intervalul ţintă stabilit în Tratatul de la Maastricht. Conform acestui document, criteriul privind inflaţia este calculat folosind rata medie a inflaţiei din trei state membre UE cu cea mai scăzută inflaţiei. Se adaugă 1,5 puncte procentuale la această medie şi se fixează plafonul la 2,5%. În condiţiile în care în Bulgaria inflaţia s-a situat la 2,6%, deviaţia de la obiectiv este de doar 0,1%.

Guvernul bulgar solicită rapoarte extraordinare de convergență

Ministrul de Finanţe, Temenuzhka Petkova, a subliniat că Bulgaria trebuie să profite de oportunitatea de a se alătura zonei euro, numind acest obiectiv o prioritate pentru Guvern.

Fostul ministru de Finanţe, Lyudmila Petkova, în prezent adjunct, a confirmat că Executivul intenţionează să trimită solicitări la Bruxelles şi Frankfurt pentru rapoarte extraordinare de convergenţă până la 31 ianuarie 2025, ca parte a procedurii prin care Bulgaria se asigură că îndeplineşte toate criteriile pentru adoptarea euro.

Într-un sondaj Eurobarometru de anul trecut, bulgarii au arătat un sprijin mai mic decât media pentru adoptarea euro și preocupări mai mari decât media cu privire la probleme precum stabilirea abuzivă a prețurilor în timpul tranziției de la leva la euro.

Înalți oficiali UE au declarat la acel moment că dezinformarea sponsorizată de Rusia a jucat un rol semnificativ în formarea acestor percepții.

(Citește și: ”Bulgaria, în pericol să rateze a doua oară ținta de aderare la zona euro”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: