Comisia Europeană a primit, până marți dimineața, 14 planuri naționale de recuperare și reziliență (PRR) care urmează să fie finanțate prin fondul de recuperare de 750 miliarde euro.
13 dintre cele 27 de state membre UE (între care și România) încă lucrează la aceste planuri.
Executivul european a anunțat luni că a primit 13 planuri, din Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Spania, Franța, Italia, Lituania, Luxembourg, Portugalia, Slovacia și Slovenia. Acestor 13 state li s-a adăugat, spre seară, și Polonia, care a depus proiecte pentru care solicită 23,9 miliarde euro granturi și 12,1 miliarde euro credite.
La mijlocul lunii aprilie, guvernul Portugaliei a transmis Comisiei Europene planul său prin intermediul platformei oficiale IT, devenind primul stat care a depus planul în versiune finală.
La cîteva zile după depășirea termenului recomandat statelor membre de a depune planurile naționale, termen care a expirat săptămâna trecută, vineri, Bruxelles-ul a asigurat că va continua ”să colaboreze strâns cu restul statelor, pentru a le ajuta să formuleze planuri de înaltă calitate”.
România a estimat că va depune planul său până la 31 mai, în prezent fiind în proces de negociere pe anumite domenii care nu corespund criteriilor de eligibilitate stabilite de Comisia Europeană. Premierul Cîțu și ministrul Ghinea merg împreună la Bruxelles pe 10 mai pentru o nouă rundă de discuții.
Comisia Europeană afirmă că fondurile oferite statelor membre prin intermediul acestui mecanism unic vor juca un rol crucial în a ajuta Europa să devină mai puternică după criză, mai verde și mai digitalizată.
Comisia are la dispoziție 2 luni pentru a analiza planurile naționale, pe care le va judeca în funcție de 11 criterii, inclusiv acela de a aloca cel puțin 37% pentru investiții și reforme care susțin obiectivele climatice și cel puțin 20% pentru tranziție digitală.