27 iunie, 2018

Realizarea unei conducte de gaze care să lege direct Ungaria şi Austria este redundantă, potrivit unui document al companiei FGSZ, prezentat la Bucureşti.

Construcția gazoductului ar necesita costuri în plus de un miliard de dolari, care nu s-ar justifica, pentru că există deja alte conducte prin care gazele ajunse în Ungaria pot fi trimise spre vestul Europei, potrivit documentului citat de Agerpres.

Ungaria își menține astfel poziția de a opri pe teritoriul său proiectul paneuropean BRUA susțiunt de Comisia Europeană , deși ar fi trebuit să îl ducă până la granița cu Austria.


Comisia Europeană şi-a reconfirmat anul trecut angajamentul pentru versiunea iniţială a BRUA.

(Citiţi şi: Reacțiile Comisiei Europene și ale Transgaz după anunțul surpriză de la Budapesta referitor la blocarea gazoductului BRUA)

Interconectorul dintre România şi Ungaria permite transportul unei cantităţi de gaze de 4,4 miliarde de metri cubi de gaze care nu sunt ruseşti, iar transportul „unor cantităţi de gaze din surse variate va fi posibil spre Slovacia, Ucraina, Serbia, Bosnia-Herţegovina, Croaţia şi, indirect, spre Austria”, se spune în prezentarea companiei.

Gazele ar urma să vină din Marea Neagră, din Azerbaidjan şi din alte surse, ca gaz natural lichefiat.

„Proiectul nu necesită dezvoltarea unei infrastructuri Ungaria-Austria, care ar fi redundantă”, susţin reprezentanţii operatorului maghiar de transport.


FGSZ a achiziţionat compania care operează interconectorul de gaze Ungaria-Slovacia.

Proiectul BRUA a fost gândit ca o conductă care va lega Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.
Capacitatea de transport din România spre Ungaria a fost supralicitată de cinci ori în decembrie 2017, în cadrul procesului de rezervare de capacitate (open-season) derulat recent de Transgaz, omologul român al FGSZ. Două companii maghiare au rezervat capacitate pe tronsonul BRUA de ieșire din România.

Companiile care au câştigat trebuie să confirme adjudecarea acestui drept până în 14 decembrie 2018.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: