28 septembrie, 2016

Roberta Pinotti și Paolo Gentiloni

Pe fondul unei ușoare schimbări de mesaj a oficialilor Franței și Germaniei, Italia a prezentat marți, la reuniunea miniștrilor Apărării de la Bratislava, propria viziune legată de modul în ca re statele UE ar trebui să coopereze în materia securității.

Propunerea Italiei, scrie miercuri Politico, este formarea unei coaliții de state care doresc să constituie o forță militară permanentă comună.

Planul italian, formulat de miniștrii Apărării și de Externe, Roberta Pinotti și Paolo Gentiloni, împinge lucrurile mai departe decât au formulat la Bratislava inițiatorii proiectului, care au pledat la reuniunea ministerială pentru o ”strânsă cooperare în domeniul apărării”, fără să mai discute ideea constituirii ”armatei europene”.

(Citiți și: Armata europeană unică: Franța și Germania și-au prezentat planul. Temele, lista opozanților și mizele inițiatorilor)


Inițiativa Romei apare la scurt timp după ce premierul Matteo Renzi și-a manifestat public nemulțumirea față de eficiența Summit-ului UE organizat la Bratislava, acolo unde în materie de apărare comună s-a transmis numai ”hotărârea de a colabora pentru securitate și apărare”.

Detaliile

Noua propunere italiană, conținută de un document obținut de Politico, afirmă: ”Statele membre doritoare să își unească forțele, comanda și controlul, să desfășoare manevre în comun și să utilizeze capabilități în comun, pot constitui Forța Multinațională Europeană permanentă (EMF)”.

Cartierul general al Forței Multinaționale Europene, propune Italia, va fi ”la dispoziția permanentă” pentru desfășurarea de operațiuni militare și civile și ”reprezintă nucleul unei viitoare forțe militare europene”.

În document se precizează: ”Aceste eforturi nu trebuie să afecteze sau să diminueze resursele angajate în prezent în NATO”.


Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a precizat că, în ciuda preocupărilor exprimate de Marea Britanie în legătură cu planurile de Apărare europeană, ”toți 28 de membri” au căzut de acord că trebuie să colaboreze ”pentru a se asigura că sunt făcuți pași înainte atât de mult cât putem, atâta timp cât putem ca bloc de 28”.

Stimulente financiare

Propunerea italiană, scrie Politico, încearcă să elimine și îndoielile legate de dorința statelor UE de a crește suplimentar cheltuielile de apărare, cerând UE să acorde ”facilități fiscale și financiare pentru proiectele de cooperare militară europeană menite să atingă capabilitățile necesare”.

Printre facilitățile solicitate se numără scutiri de taxe și credite acordate statelor care decid să crească cheltuielile de Apărare.

Propunerea, scrie Politio, a luat prin surprindere o serie de oficiali europeni, chiar dacă ministrul italian al Apărării a declarat că aceasta nu reprezintă un apel pentru constituirea  armatei UE.

”Nimeni nu a folosit termenul armată europeană. Dacă ne concentăm pe asta e greșit. Am discutat cu colegii francez și german și am constatat că documentul lor are multe puncte comune cu cel pe care l-am elaborat împreună cu ministrul Gentilomi. De asemene, în cadrul reuniunii oficiale am constatat că mulți miniștri susțin ambele propuneri, deci nimeni nu vrea să meargă singur pe cest drum”, a declarat Roberta Pinotti pentru Politico.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: