Cronometrul a pornit pentru Vladimir Putin, care trebuie să dezamorseze o bombă armată în 2012, odată cu emiterea decretului de suplimentare a cheltuielilor cu caracter social.
Potrivit unei analize Bloomberg, acel decret a stat la baza dublării datoriilor publice locale în peste 80 de regiuni din Rusia, care în ultimii 5 ani a urcat până la plafonul de 42 miliarde de dolari.
Constângerile asupra finanţelor locale vor atinge un punct critic în următorii 2 sau 3 ani, cu riscul intrării în incapacitate de plată, risc accentuat şi de faptul că bugetul federaţiei a înregistrat deficit pentru prima dată din 2010, potrivit S&P.
„Intrarea unei regiuni mari în incapacitate de plată ar putea bloca accesul pe pieţele financiare chiar a Ministerului rus de Finanţe”, afirmă Karen Vartapetov, director asociat al biroului S&P din Moscova.
În acest moment, guvernul federal din Moscova se află la capacitate minimă de a ajuta financiar guvernele locale.
Ministerul de Finanţe nu a răspuns solicitării Bloomberg de a comenta dificultăţile financiare ale autorităţilor locale, multe dintre acestea având un grad de îndtorare de peste 100%. comentariu solicitat de
Refinanţarea creditelor, o mare provocare pentru autorităşile locale
Ameninţările la adresa finanţelor locale sunt generate şi de valul de sancţiuni internaţionale impuse Rusiei din cauza tulburărilor provocate în Ucraina, sancţiuni care au împiedicat accesul la pieţele de capital, forţând guvernele locale să finanţeze cheltuielile sociale prin împrumuturi bancare, cu costuri ridicate.
Moody’s Investors Service estimează că nevoia de finanţare va creşte anul acesta cu 25% din cauza cheltuielilor locale cu sistemul de sănătate, educaţie şi utilităţi.
Această creştere a nevoilor de finanţare va pune presiune pe autorităţile locale, care astăzi produc, potrivit S&P, un deficit de 625 miliarde de ruble, cu 42% mai mult decât în 2014.
Potrivit unui raport din mai a Şcolii Superioare de Economie din Moscova, 75 de regiuni au înregistrat deficit bugetar anul trecut.
Autorităţile din Moscova încearcă să uşureze povara administraţiilor locale prin acordarea de credite subvenţionate de la bugetul de stat, cu o dobândă anuală de 0,1%. Pentru această acţiune Rusia a alocat 310 miliarde ruble în 2015, potrivit declaraţiilor premierului Dmitry Medvedev, care susţine convertirea în ruble a datoriilor contractate în alte monede.
Banca Centrală a Rusiei a avertizat în iunie asupra pericolului de „debalansare” a bugetelor locale pe fondul contractării economiei naţionale.
„Din cauza poverii ridicate a creditelor, accesul pe pieţele financiare va fi parţial închis anumitor regiuni. În plus, aceste regiuni vor avea dificultăţi în refinanţarea creditelor din cauză că băncile devin din ce în ce mai atente în a-şi asuma riscuri regionale”, scrie în raportul Băncii Centrale a Rusiei citat de Bloomberg.