Numărul de locuri de muncă vacante din economie a scăzut în al patrulea trimestru al anului trecut cu 9,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, până la 54.700, potrivit ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică (INS).
Sectorul bugetar a însumat peste 31% din numărul total al locurilor de muncă vacante (indicatorul ce reflectă deficitul de muncă) – cu cele mai multe joburi disponibile în sănătate și asistență socială (8.000), administrație publică (6.800) și învățământ (2.400).
După sectorul bugetar se plasează industria prelucrătoare, unde s‐a concentrat mai mult de un sfert din numărul total al locurilor de muncă (14.600).
Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au înregistrat în industria extractivă (100 joburi).
Trimestrul III 2017, comparativ cu trimestrul anterior
Comparativ cu trimestrul precedent:
- cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s‐au înregistrat în ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi (-0,19 puncte procentuale), urmate de specialiști în diverse domenii de activitate (operatori la instalaţii şi maşini, asamblori de maşini şi echipamente)
- în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai semnificative scăderi s‐au regăsit în aceleaşi grupe majore de ocupaţii – specialişti în diverse domenii de activitate (-1.500), muncitori calificaţi şi asimilaţi (‐1.300), respectiv operatori instalații și mașini, asamblori de mașini și echipamente (-900).
- singurele creşteri ale celor doi indicatori s-au înregistrat pentru membrii corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației