25 aprilie, 2022

Decidenţii politcii monetare din zona euro sunt dornici să pună capăt schemei de cumpărare de obligațiuni cât mai curând posibil și să majoreze ratele dobânzilor în iulie, cel târziu septembrie, potrivit unor surse citate de Reuters.

Banca Centrală Europeană (BCE) a eliminat stimulentele monetare introduse în ultimul deceniu într-un ritm extrem de lent, însă creşterea inflaţiei pune acum presiune pe instituţie să încheie experimentul sprijinului monetar neconvenţional.

Marele obstacol în calea normalizării politicii monetare au fost previziunile pe termen lung care indicau o scădere a inflaţiei sub ţinta de 2% a BCE, dar noile prognoze discutate în cadrul şedinţei din 14 aprilie arată că inflaţia s-ar putea menţine peste ţintă şi în 2024, potrivit surselor citate.


„(Prognoza, n.r.) A fost puțin peste 2%, așa că, în interpretarea mea, toate criteriile de creștere a dobânzilor au fost acum îndeplinite”, a spus una dintre surse, care a cerut să nu fie numită.

Unii Membri ai Consiliului Guvernatorilor au criticat poziţia BCE, avertizând că instituţia subestimează inflația. Aceasta a tins pragul de 7,5% luna trecută. Noile proiecţii sunt văzute drept un pas în direcţia recunoaşterii realităţii.

„Când (economistul șef, n.r.) Philip (Lane, n.r.) a prezentat cifrele, oamenii chiar au aplaudat”, a spus o altă sursă.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze. Următoarea reuniune a BCE este peste o lună, pe 9 iunie.


Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat vineri că achizițiile de obligațiuni ar trebui să se încheie la începutul celui de-al treilea trimestru, dar şi că o majorare a dobânzilor este probabilă în acest an.

Aproape toate sursele Reuters au precizat că anticipează cel puțin două creșteri ale ratelor în acest an, dar unii au susținut că o a treia este, de asemenea, posibilă, deși depinde foarte mult de modul în care piețele vor „digera” mișcările.

Pieţele anticipează o creştere de cel puţin 85 de puncte de bază în acest an, care ar duce dobânzile la facilitatea de depozit a BCE în teritoriu pozitiv, pentru prima dată din 2014.

Normalizarea politicii monetare este un concept nedefinit în acest moment, dar sursele Reuters au precizat că acesta ar trebui să presupună revenirea la o rată neutră a dobânzii, care nici să stimuleze, nici să inhibe creşterea economică.

Din estimările lor, nivelul optim ar fi cuprins între 1% şi 1,25%, cu 175 de puncte de bază peste nivelul din prezent.

„Ar fi rezonabil să ajungem la acest nivel până la sfârșitul anului 2023”, a comentat o altă sursă.

Rezerva Federală din SUA are un program mai alert de majorare a dobânzilor. Pieţele estimează o înăsprire de 250 de puncte de bază în acest an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: