Britanicul Julian King, noul comisar european pentru securitate, a avertizat luni că asaltul asupra orașului Irakian Mosul, controlat în momentul de față de către Stat Islamic, ar putea declanșa u aflux al jihadiștilor.
„Este o amenințare căreia trebuie să-i facem față”, a spus Julian King într-un interviu acordat Die Welt.
Aproximativ 2.500 de jihadiști proveniți din Europa luptă în Mosul dar nu toți se întorc acasă, unii dintre ei preferând să se îndrepte spre alte zone în conflict, așa cum s-a întâmplat și după Afganistan, de exemplu, a mai spus King.
Între timp, continuă atacul de recucerire a Mosulului, al doilea mare oraș din Irak.
Asaltul a fost declanșat în noaptea de duminică spre luni, și miliţiile kurde au anunţat că au recucerit 200 de kilometri pătraţi de teren din apropierea localităţii, ca parte a primei etape a operaţiunii.
Potrivit Pentagonului, trupele care participă la această acţiune şi-au îndeplinit mai repede obiectivele din prima zi.
Statele Unite susţin ofensiva din spatele liniei frontului.
„Suntem încrezători că, indiferent de circumstanţe, irakienii au capacitatea de a îndeplini misiunea şi suntem gata să-i susţinem, alături de restul coaliţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.
Mosul, oraș cu populație majoritar sunnită, fusese cucerit cu o relativă ușurință în iunie 2014 de către jihadiștii sunniți ai Statului Islamic, în parte și datorită profundei neîncrederi a populației locale față de forțele de securitate irakiene, dominate de șiiți.
Înaintea lansării ofensivei, gruparea paramilitară Hachd al-Chaabi, dominată de miliții șiite susținute de Iran, și-a declarat intenția de a participa la operațiune. Kurzi peshmerga s-au deplasat de asemenea dinspre est în direcția Mosul.
Coaliția internațională antijihadistă condusă de SUA furnizează sprijin aerian și terestru operațiunii. Turcia, care are frontieră comună cu Irakul în nord, și-a oferit de asemenea sprijinul.
Mai multe organizații nonguvernamentale se tem însă că ofensiva de la Mosul va provoca o nouă criză umanitară în zonă.
Secretarul general adjunct al Națiunilor Unite pentru probleme umanitare și ajutor de urgență, Stephen O’Brien, și-a exprimat luni “extrema preocupare pentru securitatea a circa 1,5 milion de persoane care trăiesc în Mosul și care ar putea fi afectate de operațiunile militare”.
Potrivit lui, “familiile sunt expuse unui risc extrem de a fi supuse unui tir încrucișat sau chiar luate drept ținte de către lunetiști”.