21 martie, 2017

Activitatea din industrie a crescut în februarie la 53 de puncte, după o contracție de 60 de zile, cu atingerea în ianuarie a celui mai coborât nivel din ultimele 28 de luni (35 de puncte), potrivit Barometrului. Deocamdată, însă, precizează studiul, nici intensitatea și nici direcţiile schimbării din februarie nu sugerează o creştere durabilă.

Cercetarea este realizată, din 2014, de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management, pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi și care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Alte constatări ale cercetării

  • comenzile noi au crescut, dar se află încă sub media ultimelor 28 de luni
  • comenzile neexecutate arată o uşoară scădere în februarie, dar fluctuaţia e nesemnificativă, pentru că la opt din zece firme volumul comenzilor neexecutate se află în echilibru (nu scade şi nu creşte). Echilibrul înseamnă că cererea este la nivelul capacităţii de execuţie.
  • a rămas constant și timpul în care livrează furnizorii
  • numărul angajaților a crescut ușor în februarie, faţă de ianuarie. Dar, procentul firmelor care au făcut angajări a fost egal cu procentul celor care au renunţat la o parte din angajaţi.
  • stocurile au rămas în zona de contracţie, sub 50 de puncte.
  • comenzile pentru export au crescut, atingând nivelul cel mai înalt din ultimele 4 luni.
  • importurile de materii prime au revenit pe creştere, odată cu mărirea cererii interne şi externe.
  • cheltuielile de capital au fost în ianuarie şi în februarie la nivelul cel mai coborât din ultimele 28 de luni. Scăderea sau stagnarea cheltuielilor pentru capacităţi noi, echipamente şi alte active care pot duce la creştere economică semnalează un nivel redus de încredere a managerilor.
  • costurile de producție au crescut trei luni la rând, din decembrie până în februarie inclusiv, şi se află acum mult peste media costurilor din ultimele 28 de luni. Creşterea prelungită a costurilor transmite semnale de inflaţie.
  • prețurile încasate de firme au crescut în februarie faţă de ianuarie şi faţă de media preţurilor din 2015-2016, dar creşterea a fost mai slabă decât avansul costurilor de producţie, ceea ce poate afecta profitul firmelor.
  • așteptările managerilor pentru următoarele 6 luni s-au temperat. În februarie a fost prima dată în ultimele 8 luni când indicatorul de optimism, calculat ca medie a speranţelor cumulate privind cererea, producţia şi încasările, s-a oprit din creştere şi a regresat cu un punct faţă de luna ianuarie.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: