fbpx

23 ianuarie, 2020

Declinul industriei a fost certificat în decembrie, odată cu scăderea indicelui producţiei consemnată în cel mai recent Barometru Industriei din România.

Este a patra lună de scădere consecutivă, iar tendința va continua și în lunile următoare, din moment ce a fost înregistrată cea mai mică valoare a indicelui comenzilor de export din istoria Barometrului, realizat de SNSPA & IRSOP.

Indicele producției a coborât până la 40 de puncte, în domeniul de contracție puternică, potrivit răspunsurilor provenite dintr-un eșantion reprezentativ de manageri participanți la sondajul la care se raportează Barometrul.


Barometrul indică expansiunea când valorile indicilor sunt peste 50 de puncte, respectiv contracţia – când sunt sub acest prag.

O slăbiciune multianuală

Declinul  din 2019 sugerează o slăbiciune multianuală a industriei, în condițiile dezvoltării haotice şi ale absenței unei viziuni strategice realiste.

Chiar dacă și în anii anteriori s-au înregistrat valori aferente domeniului de contracţie, din motive sezoniere obișnuiote,  anul trecut nivelul  mediu al indicilor a mai scăzut.

De asemeni maximele au scăzut de la 60 de puncte în martie 2016, la 64 de puncte un an mai târziu şi până la 63 de puncte în martie 2019.


Mai mult decât cifrele contează tendinţa, căci indicii măsoară, calitativ în esenţă, o tendinţă: ei reprezintă jumătate din numărul managerilor care spun că situaţia este neschimbată plus numărul celor care spun că producţia firmelor a crescut.

„Costurile au rămas ridicate deşi activitatea s-a îngustat substanţial. Totuşi, managerii consideră că pe termen mediu, peste şase luni, sunt şanse de redresare. Deocamdată, e greu de imaginat cum va putea industria să recupereze într-un timp rezonabil de 1-2 luni prăbuşirea din decembrie 2019” spune raportul citat.

Cererea

Scăderea producției este rezultatul reducerii drastice a comenzilor, de asemeni în domeniul contracției puternice:

  • indicele comenzilor noi totale – până la 40 de puncte de la 53 de puncte , respectiv
  • indicele comenzilor pentru export – în „cădere brutală” până un minim istoric de 32 de puncte, spune raportul Barometrului industrial.

Lipsa comenzilor se va simţi în activitatea din lunile următoare. Ca urmare a scăderii comenzilor, stocurile au fost în contracţie permanentă tot anul şi au rămas contractate la 47 de puncte în decembrie.

Importurile de materii prime s-au contractat masiv, de la 56 în noiembrie la 45 în decembrie.


„Când se evaporă comenzile, managerii reduc sau sistează importurile şi le reactivează dacă apar comenzi noi la orizont. Decalajul are implicaţii asupra volumului activităţii”, spune raportul Barometrului.

Forţa de muncă

Numărul salariaţilor a rămas contractat la 47 de puncte. Indicatorul semnalează, de aproape doi ani, mai degrabă intenţia managerilor de a conserva în loc de a creşte numărul actual de salariaţi”.

Totuşi, „după scăderile repetate de activitate, culminând cu contracţia din decembrie, nu e exclus ca în 2020 să apară şi tendinţe de disponibilizare”, potrivit sursei citate.

Costuri şi venituri

Chiar dacă au scăzut de la 69 în noiembrie, până la 64 în decembrie, costurile de producţie se află tot în zona de creştere, peste 50 de puncte, ca urmare a personalului care menţine costurile ridicate. În lumina slăbirii masive a activităţii, cheltuielile salariale vor deveni curând nesustenabile”.

Indicele preţurilor încasate de firme pentru produsele lor a rămas constant de trei luni, la 55 de puncte, fapt care „semnalează că firmele se bazează pe preţuri pentru a maximiza veniturile în condiţii de cerere slabă”.

Aşteptările


Indicatorul global de încredere a managerilor în redresarea activităţii peste o jumătate de an a crescut la 70 de puncte, de la 64 în noiembrie.

„În stadiul actual de comprimare a industriei, aşteptările managerilor seamănă mai mult cu speranţa decât cu realismul”, conchiden raportul care însoţeşte Barometrul Industriei.

Barometrul apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate și este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management a SNSPA, pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 16-20 ianuarie 2020.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: