21 iunie, 2020

Aurul revine to mai puternic în atenția marilor investitori, pe măsură ce devine tot mai cronică nesiguranţa tendinţelor pieţelor de acţiuni, amplificată de marile incertitudini privind evoluția economiilor lumii și de îndoielile privind efectul politicilor guvernamentale în contextul pandemiei.

Prețul aurului a ajuns la maximele ultimilor 8 ani, oscilând deasupra nivelului de 1.730 dolari / uncie (o uncie de aur are aproape 31,1035 grame).

Banca de investiții Goldman Sachs și-a corectat în sus estimările, prognoza pe 12 luni fiind fiind de 2.000 de dolari / uncie, potrivit Reuters.


Și grupul elveţian UBS estimează că uncia de aur ar putea ajunge ar putea ajunge chiar şi la o valoare de 2.000 de dolari uncia, în cazul unui al doilea val de infecţii cu coronavirus.

Altfel creșterea s-ar putea opri la 1.800 de dolari la finele anului, în cel mai bun scenariu, stimulat de dobânzile reduse şi interesul investitorilor pentru aur în ideea de a-şi proteja portofoliile.

Recordul istoric a fost înregistrat în 1.896,5 dolari pe uncie, în 11 septembrie 2011, pe fondul persistenței incertitudinilor legate de criza financiară declanșată în 2008.

Până la 10% aur în portofolii


Consultanții băncilor private recomandă clienţilor lor bogați să aibă în aur până la 10% din valoarea portofoliilor lor, de unde până nu demult îi sfătuiau să investească în aur cât mai puțin.

Marile fluxuri de bani pompate de băncile centrale și de guverne în sistemul financiar (circa 10 triliaone de dolari, potrivit McKinsey) au redus semnificativ randamentele la obligaţiunile guvernamentale.

Volatilitatea piețelor de acțiuni este la cote maxime, mediul fiind prielnic marilor speculații care profită de orice veste, pentru a supralicita cotațiile și apoi a marca profiturile vânzând masiv.

Astfel că preţul aurului a crescut deja cu 14% de la începutul anului şi cu aproape 64% faţă de minimul ultimilor 10 ani, din noiembrie 2015. Cei mai mulţi bancheri privaţi mizează pe continuarea tendinţei de apreciere.

„Lăsând deoparte incertitudinea politică, teama de pieredri rămâne motorul cheie al prețurilor aurului într-un mediu post-criză precum cel actual”, spune o notă a Goldman Sachs, citată de Reuters.

Morgan Stanley recomandă o pondere de 5% în portofolii a unor active legate de mărfuri inclusiv aurul Totuși, deși nu propune 10%, nu exclude să se ajungă acolo, dacă inflația va crește.

Nouă bănci de investiţii, cu active sub administrare de circa 6.000 de miliarde de dolari ale celor mai mari bogaţi ai lumii, şi-au sfătuit clienţii să crească ponderea alocată aurului în portofoliile lor. Toate cele nouă bănci se aşteaptă ca preţul aurului să fie mai mare la finalul anului decât în prezent.

Neliniştile pieţelor

„Investitorii au devenit neliniștiți, în condițiile evoluțțiilor bursiere. Caută în mod activ soluţii care să le facă portofoliile mai performante în condiții cât mai variate”, spune Kiran Ganesh, analist la UBS, citat de Reuters.

În aprilie şi mai, în SUA s-auimportat sute de tone de aur. O cantitate de aproximativ 550 de tone de aur, în valoare de 30 de miliarde de dolari, echivalentul întregii producţii realizate de minele de aur în aceeaşi perioadă, a ajuns în depozitele bursei Comex din New York.

(Citiţi şi: „Cele mai mari transferuri de aur făcute vreodată – în criza Covid: 550 de tone din toată lumea au fost trimise în depozite din SUA)

Creşterea cererii ar putea fi însă o profeţie care se auto-îndeplinește, având în vedere că orice alocare dinspre pieţele de obligaţiuni şi acţiuni, mult mai mari, are un impact amplificat asupra pieţei aurului, mult mai mică. Cele dintâi ajung la care au o valoare combinată estimată la 200.000 de miliarde de dolari, iar cea din urmă la 5.000 de miliarde de dolari.

Bancherii spun că mai preocupaţi de riscurile inflaţioniste sunt clienţii în vârstă.

„Acest segment de vârstă este cel mai preocupat de conservarea avuţiei. Ei au şi o perspectivă istorică mai îndelungată decât alţi clienţi şi de aceea sunt mai îngrijoraţi când vine vorba de inflaţie”, subliniază Lisa Shalett, director de investiţii la Morgan Stanley.

John LaForge, responsabil cu strategiile de investiţii la Wells Fargo Investment Institute, spune că numărul întrebărilor clienților privind aurul au devenit mai frecvente, de la două apeluri telefonice pe săptămână, la două apeluri telefonice pe zi, sau de 10 în zilele în care cotaţia aurului înregistrează un salt.

„Sunt întrebat despre aur la fel de mult ca şi în privinţa petrolului, ceea ce spune multe. Majoritatea oamenilor sunt interesaţi de energii regenerabile şi petrol, iar aurul era deseori considerat un fel de relicvă”, a spus John LaForge.

Chiar dacă deţinerea de aur nu aduce venit, Oliver Gregson, director pentru Marea Britanie şi Irlanda la JPMorgan Private Bank, spune că întrebările din partea clienţilor s-au înmulţit, în contextul în care aceştia văd în aur un suport sigur în vreme de furtună.

Expertul citat prognozează că la finele anului preţul aurului va ajunge la 1.750 de dolari uncia.

Majoritatea băncilor mari oferă servicii de depozitare de lingouri de aur şi opt din cele nouă bănci private consultate de Reuters au declarat că au crescut cererile pentru acest gen de servicii, în special în locuri precum Elveţia şi Singapore.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: