7 aprilie, 2020

În ciuda așteptărilor ca șocul pandemiei să influențeze veniturile populației pe termen scurt, „este în creștere probabilitatea ca ajustarea consumului privat să nu fie severă ca în 2009”, potrivit unui raport al Băncii Transilvania (BT), emis marți.

Analiștii BT își argumentează estimarea cu  faptul că „nivelul ratei de economisire în sfera populației era ridicat înainte de incidența șocului (14,6% în 2019, în urcare de la 13,7% în 2018)”, iar probabilitatea enunțată se va realiza „mai ales dacă criza de sănătate se va atenua până la final de T2 (conform semnalelor recente)”.

Veniturile gospodăriilor populației s-au majorat cu 2,6% trimestru/trimestru și cu 8,5% an/an la 4,999 lei lunar în T4 / 2019, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), citate de BT.


Cheltuielile de consum au acoperit aproape 62% din totalul celor ale gospodăriilor, iar impozitele și contribuțiile sociale 32,6%, în T4 / 2019 spun datele INS.

Cheltuielile au crescut cu ritmuri „mai lente”, de 2,3% trimestru/trimestru și de 8% an/an până la 4.300 lei lunar, au calculat analiștii BT.

În 2019 veniturile s-au majorat cu 12,2% an/an, „evoluție susținută de climatul pozitiv din piața forței de muncă și de politica de venituri a Administrației”. Cheltuielile au urcat cu 11,1% an/an, potrivit raportului BT.


Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (68,7% din veniturile totale ale gospodăriilor), potrivit raportului INS.

Statisticile INS mai spun că:

  • veniturile băneşti au fost în medie de 4.659 lei lunar pe gospodărie (1.807 lei pe persoană),
  • veniturile în natură au fost de 340 lei lunar pe gospodărie (132 lei pe persoană),

Conform metodologiei INS. veniturile totale cuprind ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire şi veniturile în natură (evaluate în lei).

Cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor băneşti, indiferent de destinaţie şi contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodăriilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: