Bulgaria va îndeplini cerințele de aderare la zona euro până în ianuarie, lăsând decizia finală în seama politicienilor bulgari, a declarat Dimitar Radev (foto), guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB)., citat de Euractiv.
Datele BNB sugerează că inflația va scădea la un nivel compatibil cu adoptarea euro până în ianuarie, deschizând calea pentru ca țara să adopte euro, posibil încă de la 1 ianuarie 2026.
„Politicienii trebuie să asigure decizia finală a Consiliului European în 2025. Data specifică pentru adoptarea monedei euro urmează de obicei la șase luni după o astfel de decizie”, a spus luni guvernatorul Radev.
Guvernatorul băncii centrale avertizează: Fereastra de oportunitate s-ar putea închide
În timp ce infrastructura tehnică de aderare la zona euro este în vigoare, Radev a avertizat că fereastra de oportunitate s-ar putea închide.
„Sistemele de plăți, informații, contabilitate și statistică ale Bulgariei sunt complet pregătite pentru operațiunile din zona euro. De asemenea, suntem pregătiți pentru procesul de schimb valutar. Imprimăm bancnote euro de patru ani și acum producem loturi de testare de monede euro bulgare”, a adăugat el.
Inflația sub control pe măsură ce provocările bugetare se profilează
Bulgaria a gestionat cu succes inflația, dar deficitul bugetar este o provocare majoră. Ministerul de Finanțe a raportat un decalaj bugetar de 9 miliarde de euro în august, echivalentul a aproximativ 8% din PIB, potrivit unei investigații Euractiv.
Deficitul se datorează creșterii cheltuielilor pentru pensii, salariile militarilor și polițiștilor și altor angajamente bugetare. Guvernul interimar a promis un buget echilibrat pe 2025, cu un deficit de 3%, ceea ce ar necesita majorări semnificative ale veniturilor statului.
Măsurile propuse includ o taxă excepțională unică asupra profiturilor băncilor, accize mai mari la alcool și tutun, amnistii fiscale ample și alte inițiative.
Guvernatorul Radev a criticat însă impozitul excepțional propus pe profiturile băncilor, măsură implementată în alte țări UE, avertizând asupra potențialelor riscuri.
„Impozitarea profiturilor extraordinare ale băncilor ar crește costurile împrumuturilor, afectând pe toată lumea. Sectorul bancar rămâne unul dintre puținii piloni ai stabilității financiare, iar această decizie l-ar putea destabiliza”, a spus Radev într-un interviu pentru Radioul Național Bulgar.
Euro și Schengen, ancorele geopolitice bulgare
Politicienii pro-europeni văd aderarea la zona euro și Schengen ca repere geopolitice pentru ancorarea Bulgariei, țara UE cu cel mai mare sentiment public pro-rus, ferm în sfera de influență vestică.
Potrivit recentelor sondaje de opinie, opinia publică rămâne divizată în privința introducerii monedei euro.
Partidul radical pro-rus Vazrazhdane (Renaștere) a militat energic împotriva planurilor Bulgariei de a adera la zona euro.
(Citește și: ”Bulgaria renunță la ținta de aderare la zona euro, în 2024”)
***