Prin turneul său început joi în Orientul Mijlociu, președintele SUA Joe Biden caută soluțiile pentru a obține susținerea mai ales a Arabiei Saudite pentru proiectul unei axei strategice care să oprească influența Iranului și a Chinei în regiune. Și să fie acceptată și integrarea Israelului în această ecuație.
Joe Biden s-a expus criticilor aspre întâlnindu-l pe liderul de facto al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, pe care spune că încă îl consideră răspunzător pentru asasinarea jurnalistului contestatar Jamal Khashogii. Sâmbătă este programat un summit regional unde vor fi discutate capacitățile regionale de apărare, potrivit Reuters.
Criticii președintelui nu sunt însă impresionați de acordurile de parteneriat realizate cu Arabia Saudită (nu mai puțin de 18), printre care cel care deschide spațiul aerian saudit, inclusiv pentru zborurile spre și dinspre Israel, cel de extindere a încetării focului pe frontul vechi de 8 ani cu Yemen-ul, cel privind construcția unei rețele 5G și cel privind susținerea saudită a echilibrării pieței petrolului.
Analiștii citați de New York Times spun, însă, că acestea nu au meritat compromisul prezidențial, după ce Joe Biden amenințase Arabia Saudită ca va deveni „un stat paria”, după asasinarea lui Jamal Khashogii.
(Citiți și: ”Primele efecte ale turneului lui Joe Biden în Orientul Mijlociu: Israel acceptă retrocedarea unor insule Arabiei Saudite, Riad își deschide spațiul aerian”)
Mizele mari cer concesii pe măsură
„Credem că este foarte util să includă cât mai multe capacități din această regiune posibil și, cu siguranță, Israelul are capacități semnificative de apărare aeriană și antirachetă, așa cum trebuie. Dar avem aceste discuții bilateral cu aceste națiuni”, a declarat un oficial de la Casa Albă, citat de Reuters.
Și, în plus, proiectul axei dorite de Joe Biden a progresat, întâlnirea cu Mohammed bin Salman soldându-se cu o declarație comună în care Arabia Saudită și SUA se declară de acord cu importanța stopării Iranului să aibă arma nucleară.
De asemeni, și vânzările de armament american sofisticat Arabiei Saudite sunt mai aproape. Declarația spune că Joe Biden a afirmat angajamentul SUA de a susține „Apărarea teritorială și securitatea Arabiei și facilitarea căilor pentru ca Regatului să obțină capacitățile de necesare pentru a-și apăra populația și teritoriul împotriva amenințărilor externe”.
Teheranul și Riadul, principalele puteri musulmane șiite respectiv sunite din Orientul Mijlociu, au rupt legăturile în 2016, susținând taberele opuse în războaiele din regiune, din Yemen până în Siria și în alte părți.
Marile mize americane
Obiectivele Casei Albe depășesc interesele regionale, chiar dacă au legătură cu acestea. Ținta superioară este oprirea influenței globale a Chinei, care sesizase oportunitatea răcirii relațiilor SUA cu Arabia Saudită.
La summit-ul regional la care vor participa și liderii Egiptului și Iraqului, Joe Biden își va „expune clar” viziunea și strategia pentru angajamentul Americii în Orientul Mijlociu, a declarat vineri consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan.
„El are intenția să se asigure că nu există un vid în Orientul Mijlociu pe care să îl umple China și Rusia”, a mai spus Jake Sullivan.
(Citește și: „Arabia Saudită redevine principalul furnizor de petrol al Chinei, devansând Rusia”)
La reuniunea organizată la Jeddah, al doilea oraş al Arabiei Saudite, situat pe malul Mării Roşii, vor fi prezenţi și ceilalți membri ai Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), respectiv Arabia Saudită, Omanul, Kuweitul, Bahrainul, Emiratele Arabe Unite şi Qatarul.
Joe Biden va anunţa un ajutor de 1 miliard de dolari pentru ameliorarea securităţii alimentare în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord. De asemeni, printre parteneriatele globale ale SUA se vor număra și proiecte de infrastructură în regiune la care vor participa și statele din Golf cu 3 miliarde de dolari.
Drum lung până la colaborarea saudită cu Israelul
Iranul este și un adversar al Israelului – dar asta s-ar putea să nu fie de ajuns ca acesta și Arabia Saudită să devină aliați.
Totuși, Riadul a fost de acord cu îndepărtarea forțelor de menținere a păcii din Tiran — o insulă între Arabia Saudită și Egipt aflată într-o poziție strategică pe linia care duce la portul israelian Eilat. Trupele au fost staționate ca parte a acordurilor încheiate în 1978 și care au dus la un acord de pace între Israel și Egipt.
Totuși, un plan de conectare a sistemelor de apărare aeriană ar putea fi o tranzacție dificilă pentru statele arabe, care nu au legături cu Israelul și care se opun includerii lor într-o alianță împotriva Iranului. Iranul și-a o rețea puternică în regiune, inclusiv în Irak, Liban și Yemen – remarcă Reuters.
Ideea unei așa-numite NATO în Orientul Mijlociu este dificilă, iar cooperarea bilaterală este mai rapidă și mai eficientă, a declarat înalt oficial UAE, Anwar Gargash.
Emiratele Arabe Unite nu vor sprijini o abordare conflictuală: „Suntem deschiși către cooperare, dar nu la cooperarea care vizează orice altă țară din regiune și menționez în mod special Iranul”, a spus oficialul citat.
***