17 iunie, 2021

reguli bugetare UEMinistrul austriac de finanțe, Gernot Blümel, și-a îndemnat omologii europeni să revină la regulile bugetare stricte ale UE, potrivit unor declarații făcute înainte reuniunii Consiliului miniștrilor de finanțe – Ecofin, transmite Euractiv.

”Europa nu va aluneca într-o uniune a datoriilor”, a avertizat Blümel, adăugând că crearea de datorii este periculoasă, chiar și într-un climat caracterizat de dobânzi reduse.

Comisia lucrează în prezent la o propunere de simplificare a normelor fiscale introduse prin Tratatul de la Maastricht, reguli bugetare care solicită țărilor din zona euro să depună eforturi pentru ca deficitul să nu fie mai mare de 3% din PIB-ul țării, precum și pentru a menține datoria publică sub 60% din PIB – reguli care au fost suspendate temporar din cauza pandemiei.


Austria – care a fost una dintre cele patru state ”frugale” în timpul negocierilor cu privire la fondul de redresare – a presat continuu respectarea strictă a normelor bugetare ale UE.

”Țări precum Franța sau Italia ar dori să desființeze criteriile de la Maastricht. Acest lucru este alarmant din punct de vedere economic și moral ”, a spus Blümel.

Deși ministrul austriac de finanțe susține că a reușit să încheie mai multe alianțe cu alte statele europene, primind ”răspunsuri foarte pozitive”, doi potențiali aliați – Țările de Jos și Germania – au arătat puțin interes pentru demersul său.

Premierul olandez Mark Rutte, care se află în mijlocul negocierilor pentru formarea unei noi coaliții de guvernare, s-a ferit să facă declarații pentru a nu-i înstrăina pe potențialii parteneri de stânga de care are nevoie pentru obținerea majorității.


Ministrul german de finanțe Olaf Scholz s-a opus neîncetat ideii de amendare a regulilor fiscale europene.

Președintele parlamentului german, fostul ministru de finanțe Wolfgang Schäuble scria la rândul său într-un editorial publicat recent de Financial Times că Europa trebuie să revină să normalitatea monetară și fiscală.

”Povara datoriei publice trebuie reduse. Altfel există riscul ca pandemia de COVID-19 să fie urmată de o pandemie a datoriilor cu consecințe economice sumbre pentru Europa”, a scris el.

”Cu populația în continuă îmbătrânire, statele europene se vor chinui să concureze cu productivitatea SUA și China dacă vor permite ca datoria excesivă să le pună în pericol flexibilitatea financiar. Prin urmare, toate statele zonei euro trebuie să depună eforturi de revenire la o disciplină bugetară mai strictă”, a adăugat el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: