2 august, 2021

Lucrări de prevenire a inundațiilor pe drumuri din Bosnia Herțegovina efectuate cu asistență tehnică oferită de UE

Comisia Europeană a publicat joi (29 iulie) un ghid de evaluare a proiectelor de infrastructură planificate, mai exact dacă acestea pot face față impactului schimbărilor climatice. Această evaluare devine o condiție care trebuie îndeplinită pentru ca un proiect să fie finanțat din anumite fonduri UE în perioada 2021 – 2027.

Potrivit anunțului Comisiei, noile ”orientări tehnice privind imunizarea la schimbările climatice a proiectelor de infrastructură” vor contribui ”la integrarea considerentelor legate de climă în viitoarele investiții și proiecte” în materie, iar ”investitorii europeni instituționali și privați vor putea lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la proiectele considerate compatibile cu Acordul de la Paris și cu obiectivele climatice ale UE”.

Inundațiile catastrofale care au lovit în luna iulie țări din nord-vestul Europei au sporit îngrijorarea că, chiar și în unele dintre cele mai bogate țări ale lumii, infrastructura este prost pregătită pentru a face față schimbărilor climatice, cu evenimente meteorologice rare în trecut petrecându-se tot mai frecvent.

Cerința ”imunității la schimbări climatice” are aplicare imediată pentru proiecte mai mari de 10 milioane euro


În aceste condiții, transmite Comisia Europeană, proiectele de infrastructură finanțate sau cofinanțate de UE trebuie concepute astfel încât să existe asigurarea că, de exemplu, noile drumuri, căi ferate sau centralele electrice din blocul UE 27 pot face față evenimentelor meteorologice extreme.

În orientările tehnice publicate în Jurnalul Oficial UE, Comisia precizează:

În conformitate cu principiul proporționalității, operațiunile care se situează sub un prag stabilit sunt exceptate de la cerința de examinare și evaluare a durabilității.

Pe baza practicilor actuale și a experienței dobândite în domeniul evaluării impactului asupra mediului și al evaluării durabilității proiectelor de infrastructură, pragurile sub care nu va fi necesară evaluarea durabilității climatice sunt stabilite la

Pentru operațiuni directe:

  • pentru proiectele de investiții, pe baza costului total de investiție al proiectului, pragul este de 10 milioane euro
  • pentru finanțarea generală a întreprinderilor/investițiile directe de capital, pe baza finanțării totale acordate de partenerul de implementare destinatarului final, pragul este de 10 milioane euro

Pentru operațiuni intermediate:

  • pentru fondurile de infrastructură, proiectelor subiacente li se aplică același prag precum operațiunilor directe. Pe baza costului total de investiție al proiectului, acest prag este de 10 milioane euro
  • pentru finanțarea IMM-urilor, a întreprinderilor mici cu capitalizare medie și a altor întreprinderi eligibile, nu va fi necesară o examinare sau o evaluare completă a durabilității. Cu toate acestea, va fi aplicabilă o formă simplificată de evaluare a durabilității și o serie de garanții specifice pentru asigurarea unei alinieri minime la angajamentele UE, încercându-se, în același timp, să nu se impună sarcini excesive micilor actori economici prin intermediul unor cerințe complexe.

Un anumit nivel de „protecție climatică” va fi cerut proiectelor care pot fi finanțate prin intermediul:

  • InvestEU
  • Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE)
  • Fondul european de dezvoltare regională (FEDR)
  • Fondul de coeziune (FC)
  • Fondul pentru o tranziție justă (FTJ)

În ghidul său, Comisia Europeană transmite că dezvoltatorii ar trebui să evalueze ce riscuri climatice ar putea întâmpina proiectul lor în următorii ani pe baza datelor care ar putea include proiecții naționale sau regionale privind schimbările climatice.

Dacă sunt identificate riscuri semnificative, proiectul ar trebui revizuit pentru a gestiona și reduce respectivele riscuri climatice, a spus Comisia.

În linii generale, pentru infrastructura cu o durată de viață care depășește anul 2050, orientările prevăd că ”exploatarea, întreținerea și dezafectarea finală a oricărui proiect ar trebui să se desfășoare într-un mod neutru din punct de vedere climatic, care poate include considerații legate de economia circulară, cum ar fi reciclarea sau reconversia materialelor”. 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: