Theresa May este obligată de propria atitudine să lovească puternic Rusia în disputa deschisă de atacul purtat pe pământ britanic împotriva fostului spion rus Sergey Skripal.
Din nefericire pentru prim-ministrul britanic, majoritatea opțiunilor sale de răspuns sunt greu de digerat, scrie Politico.
Premierul Theresa May a dat Kremlinului un ultimatum, să explice cum un agent neorotoxic produs de Rusia a ajuns să fie utilizat în atacul din Salisbury asupra lui Skripal.
Rusia a negat orice implicare – ”Nu avem nimic de-a face cu asta”, a fost precizarea făcută de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov- dar în Downing Street 10 nimeni nu are dubii legate de implicarea Rusiei în această operațiune.
Cum Rusia a ignorat ultimatumul, a venit rândul premierului britanic să acționeze: Consiliul de Securitate se va reuni la ora 09.00 (ora locală), iar premierul și consilierii săi pe probleme de securitate vor discuta cum să răspundă.
Decizia urmează să fie anunțată la prânz, când Theresa May va susține o declarație în Camera Comunelor.
Foști înalți responsabili ai serviciilor secrete britanice citați de Politico sub acoperirea anonimatului afirmă că premierul May are opțiuni limitate de răspuns, oricare ar fi acesta urmând să producă efecte atât în Rusia, dar și în Marea Britanie.
Politico trece în revistă variantele premierului:
- O primă opțiune, afirmă sursele Politico, este legată de înghețarea conturilor unor cetățeni ruși deschise la Londra. Mișcarea ar genera o contra-reacție dură a Moscovei.
- O a doua opțiune, extrem de impopulară, ar fi retragerea echipei naționale de fotbal de la Cupa Mondială organizată la vară în Rusia.
- O a treia opțiune ar fi declanșarea unui ”răspuns cibernetic”, care însă ar degenera într-un adevărat război cu Moscova.
- O a patra opțiune este expulzarea oficialilor ruși din Marea Britanie și a staff-ului diplomatic, măsură așteptată de experții în securitate și de parlamentari.
- O a cincea opțiune este introducerea unei rezoluții pe agenda Consiliului de Securitate ONU și solicitarea de clasificare imediată a agentului neurotoxic folosit în atac drept armă chimică de Categoria 1.
- O a șasea opțiune ar fi ca Ofcom (reglementatorul audio-vizualului britanic) să retragă licența de emisie a Russia Today- măsura este facilă în condițiile în care Ofcom a constatat deja că RT a încălcat, de la primirea licenței de emisie și până acum, de 15 ori codul audio-vizualului.
- O a șaptea opțiune a fost indicată de către parlamentarul conservator Jacob Rees-Mogg, care a declarat Politico că premierul ar putea decide instalarea unei baze militare permanente în Statele Baltice.
În mod normal, premierul Theresa May ar trebui să primească suportul opoziției indiferent de deciziile pe care le ia într-un moment în care interesele naționale și de securitate sunt periclitate din exterior.