1 octombrie, 2018

Piaţa asigurărilor a stagnat în prima jumătate a anului. Companiile şi brokerii au subscris în primele şase luni din 2018 prime brute în valoare de circa cinci miliarde de lei, în creştere cu doar 0,01% faţă de primul semestru din 2017, reiese dintr-un raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Particularitatea României în peisajul european, respectiv dominanţa asigurărilor generale, categorie reprezentată preponderent de poliţele auto, în faţa asigurărilor de viaţă, cele din urmă generând doar puţin peste 20% din stocul de prime subscrise.

Asigurările auto, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă pentru autovehicule) reprezintă aproximativ 73% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 58% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurări în semestrul întâi din 2018. Subscrierile aferente clasei A3 au crescut cu 10,6% în primele şase luni ale anului, ajungând la aproape un miliard de lei, în timp ce subscrierile clasei A10 au scăzut cu 8,8% până la 1,9 miliarde de lei.


În ceea ce priveşte asigurările de viaţă, acestea au stagnat în prima jumătate anullui, după ce în 2017 au înregistrat un avans de 21%. Dacă în perioada 2012 – 2014 activitatea de asigurări de viață era în scădere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, începând cu anul 2015 și-a reluat creșterea, iar în 2017 creșterea sectorului de asigurări în ansamblu s-a datorat acestui segment de asigurări de viață.

În prima parte a acestui an, avansul a fost modest, de doar 0,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2017, primele brute subscrise depăşit uşor pragul de un miliard de lei.

Revenind la categoria asigurărilor generale, care reprezintă aproape 80% din piaţa asigurărilor, cele mai bune evoluţii s-au înregistrat la capitolele asigurări de sănătate (+42,3%), asigurările pentru materialul feroviar rulant (+32,3%) şi asigurările pentru pierderi financiare diverse (+24,7%). În oglindă, cel mai mult au scăzut asigurările de răspundere civilă pentru utilizarea vaselor maritime, lacustre şi fluviale (-53,7), asigurările de credit care acoperă printre altele riscul de insolvenţă şi de nerambursare a unor credite de export, ipotecare sau agricole (-35,9%) şi asigurările de răspundere civilă pentru utilizarea aeronavelor (-20,4%).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: