13 mai, 2021

Inflația anuală a urcat la 3,24% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna aprilie 2021 cu 0,45%. Aproape o treime din această creștere lunară a fost data de scumpirea țigărilor și tutunului, după ce accizele la aceste produse au crescut semnificativ (+8,4% la țigarete) de la 1 aprilie.


Oarecum paradoxal, inflaţia MEDIE anuală (mai 2020 – aprilie 2021 față de mai 2019 – aprilie 2020) s-a păstrat la 2,6% pe metodologia națională încă de la finele anului trecut, în timp ce valoarea calculată pe model european IAPC s-a situat la 2,2% (de asemeni, indicele lunar „europenizat” de prețuri a fost mai redus decât IPC, respectiv 0,42%).

Prețurile produselor alimentare s-au majorat „în linie” cu inflația generală, sub efectul majorării prețurilor la carne și produse din carne (+0,69%), pește și conserve din pește (+0,58%), produse de morărit și panificație (+0,35%), ulei comestibil (+1,13% și, atenție, +11,88% pe ultimele 12 luni), brânză (+0,35%) și fructe și conserve din fructe (+0,92%, cu +1,41% pe segmentul de citrice și fructe meridionale).

Deocamdată, creșterea anuală a prețurilor la produsele alimentare (+1,92%) s-a situat per total cu mult sub indicele general de inflație. Tocmai de aceea, însă, spațiul rămas pentru lunile următoare se anunță a fi destul de important. Mai ales că știrile care parvin de pe plan extern prefigurează majorarea prețurilor la produsele de bază.


La produsele nealimentare nu s-a întâmplat nimic deosebit, dar excepțiile notabile la tutun (+2,18% și aproape șapte procente în ultimul an) și combustibili (încă +0,50%, de unde s-a ajuns la +8,66% pe ultimele 12 luni) au dus valoarea pe segment la +0,47%. De remarcat faptul că prețurile au rămas (încă) neschimbate la energie.

La servicii (+0,40%), s-a făcut simțită evoluția cursului de schimb pe baza căruia se facturează telefonul (+0,71%), precum și avansul semnificativ și sistematic la îngrijire medicală (+0,62% lunar, cu +5,27% anual) și igienă și cosmetică (+0,52% lunar, respectiv +6,53% anual). Singura ieftinire s-a consemnat la transportul aerian (-4,74%).

Inflația CORE 2 ajustat reflectă tendința inflaționistă din economie

Valoarea CORE 2 ajustat, aflat sub influența politicii monetare (care nu include impactul nefast al evoluțiilor de preț la tutun și combustibili), deși mai redusă față de indicele general de majorare a prețurilor, reflectă o tendință inflaționistă care tinde să se generalizeze în economie. Deocamdată, sesizabilă la alimente de bază.

Cele mai recente date privind prețurile industriale, situate cu avansul mai spre +4% se vor transmite spre IPC pe parcursul lunilor care vin. De reținut, din datele prezentate, produsele cu prețuri reglementate și cele cu prețuri volatile au avut o influență moderată de calmare a inflației. Însă, această situație se poate schimba pe neașteptate la mijlocul anului.

Astfel, în contextul creșterii semnificative a prețurilor la tutun și produse din tutun, care s-a adăugat majorării sistematice a cotațiilor la combustibili și a influenței avansului prețului la alimente, rezultatul de inflație a urcat deja în aprilie marginal peste nivelul anticipat de BNR pentru finalul T2 2021. Spațiul rămas până la finele anului în raport cu proiecția oficială (+3,4%) a devenit foarte redus.

În plus, dincolo de presiunea pe cursul de schimb venită pe canalul deficitelor externe majorate (vezi minusul record din comerțul cu mărfuri), efectul de bază nu ne avantajează pe parcursul următoarelor luni.

După prima treime din 2021, creșterea prețurilor a fost de 2,60%. De aceea, va trebui gestionată strict politica de venituri, pentru eventuala menținere în coridorul aferent țintei de inflație.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: