21 ianuarie, 2019

Guvernul britanic a lansat luni aplicație de mobil prin intermediul căreia rezidenţii europeni care muncesc în Regatul Unit pot transmite cerearea de rămâne în insulă după Brexit.

Aproximativ 3,5 milioane de cetăţeni europeni trăiesc în Marea Britanie și, conform negocierilor cu UE, ei pot solicita statutul de ”rezident permanent”, pentru a continua să muncească în Regat și după apropiatul Brexit.

Cum funcționează aplicația

  • cei interesați trebuie să trimită fotografii ale paşaportului biometric şi faţei, pentru confirmarea identității
  • sunt direcţionaţi apoi către un site pentru a-şi înregistra adresa şi îşi pot da acordul în vederea unei verificări a situaţiei fiscale și confirmarea adresei
  • urmează declararea cazierului judiciar. O cerere poate fi respinsă dacă solicitantul a fost condamnat pentru anumite infracțiuni sau dacă pedeapsa a fost una mare.

Aplicația a fost testată în noiembrie şi decembrie, pe un număr de 30.000 de persoane, într-o săptămână fiind procesate 81% din cereri. Niciun dosar nu a fost refuzat, însă aproape 10% dintre persoane nu au primit un răspuns, la trei săptămâni după încheierea testării.

Procedura costă 65 de lire sterline (74 de euro), cât prețul unui paşaport, iar în cazul celor care dispun deja de statutul de rezident permanent, este gratuită.

Începând de la 30 martie, cererile vor putea fi depuse și prin poştă, la administraţii locale.

Românii, a doua comunitate de imigranți din Marea Britanie


Aproximativ 411.000 de români trăiau anul trecut în insulă, comparativ cu peste un milion de polonezi și numai 350.000 irlandezi și 346.000 indieni (ultimele două grupuri se află pe locurile trei și patru).

Migrația netă a românilor a stabilit un nou record în 2017 – de 83.000 de persoane (numărul românilor veniți în această țară pentru mai mult de 12 luni l-a depășit cu 83.000 pe cel al românilor care au părăsit acest stat).

Insula a devenit principala țintă a emigranților români încă din 2015 (la numai un an după deschiderea pieței muncii pentru noi și bulgari), când au plecat acolo 54.412 de persoane (migrație netă), comparativ cu 44.209 români care au ales Italia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: