Reuters a obţinut o confirmare din interiorul guvernului de la Atena: premierul Tsipras îţi anunţă joi demisia.
Publicaţia Kathimerini afirmă că Alexis Tsipras a anunţat conducerea Syriza în legătură cu demisia sa, care ar urma să fie înmânată şefului statului în cursul zilei de joi.
Presa elenă mai scrie că sunt şanse foarte mari ca facţiunea radicală a Syriza să formeze propriul partid.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Premierul grec Alexis Tsipras şi-a convocat consilierii într-o şedinţă în care va decide dacă şi când va declanşa alegerile anticipate, anunţă Guardian.
Potrivit televiziunii de stat ERT, Alexis Tsipras îşi va anunţa demisia în cursul serii de joi, un guvern de tranziţie urmând să asigure relaţia cu creditorii internaţionali şi să pregătească alegerile, care ar putea fi organizate pe 20 septembrie.
Potrivit legislaţiei, conducerea guvernului de tranziţie este asigurată de un judecător al Curţii Supreme.
Televiziunea ERT a transmis şi informaţia potrivit căreia premierul Tsipras ar fi discutat pe această temă şi cu preşedintele Pavlopoulos, în noaptea de miercuri spre joi.
Alexis Tsipras se afla în întâlnirea cu consilierii săi joi, la ora 16.00, un singur lucru fiind cunoscut: premierul va avea o intervenţie la televiziunea publică în seara aceasta, la ora 20.00.
Potrivit Guardian, Alexis Tsipras este hotărât să demisioneze din cauza problemelor pe care le are în relaţia cu partidul său, Syriza, mulţi dintre parlamentarii principalului partid de guvernare (peste 40 la număr) votând împotriva acordului încheiat cu creditorii internaţionali.
Reuters transmite că Alexis Tsipras dorea iniţial să vină în faţa Parlamentului pentru un vot de încredere, însă această variantă a fost înlocuită de ideea alegerilor anticipate.
Momentul convocării acestora este important- Alexis Tsipras se bucură de încrederea populaţiei şi are toate şansele să revină la guvernare, dar:
- Dacă alegerile ar fi convocate în septembrie, sunt şanse importante ca Syriza să nu mai câştige la fel de multe locuri în Parlament (colaiţia de guvernare are 162 de mandate din cele 300) din cauză că încep să intre în vigoare şi să fie resimţite efectele reformelor impuse de creditori– creşte TVA, controlul capitalurilor rămâne în vigoare, chiar dacă în condiţii mai relaxate, se instituie taxa de solidaritate etc
- Dacă alegerile ar fi convocate în octombrie, după prima revizie a acordului de bailout şi când vor începe negocieri pentru restructurarea datoriilor Greciei, atunci Syriza ar putea spera la repetarea performanţei electorale de la începutul anului cu mesajul că poate asigura iertarea parţială a datoriilor
Speculaţiile privind incertitudinea politică în Grecia au afectat în primul rând indicii bursieri– Bursa din Atena a închis în scădere cu 3,2%, în principal din cauza performanţelor negative înregistrate de acţiunile principalelor bănci: Alpha Bank – 14%, Attica Bank -11% şi Piraeus -10%.